Според информиран американски лидер САЩ са забелязали, че корабите на руския флот наскоро са се подготвяли за евентуален тест на торпедо с ядрен двигател. За това пише Джим Шуто в CNN.

В подготовката на изпитанията е участвала атомната подводница с крилати ракети "Белгород“, която е модифицирана за специални операции и е способна да изстрелва безпилотни подводни апарати, включително торпеда "Посейдон“.

Миналата седмица тези кораби са били забелязани в Северния ледовит океан, когато напуснаха района на полигона, насочвайки се към базата. Тестовете не се състояха, а САЩ спекулираха, че руснаците имат технически затруднения.

"Това може да се разглежда като част от общата картина", каза западен дипломат пред CNN. "Руската военна индустрия преживява трудни времена и ние виждаме, че западните санкции срещу високотехнологичните военни продукти работят и затова те се нуждаят от поддръжка."

Американски представители отбелязват, че Русия може да се опита да повтори изпитанията на торпедото, но водите в района на морския полигон скоро ще се покрият с лед и затова за тях остава малко време.

Подобни тестове могат допълнително да засилят напрежението между Русия и САЩ. В момента Вашингтон, заедно със своите съюзници, следи отблизо действията на Русия, опитвайки се да открие всякакви признаци за нейната подготовка да използва ядрено оръжие срещу Украйна. САЩ също обръщат особено внимание на възможните тестове на торпедото "Посейдон“.

Торпедото "Посейдон“ е безпилотен подводен апарат, оборудван с ядрена електроцентрала и способен да доставя ядрени и конвенционални бойни глави до целта. Атомната електроцентрала осигурява на торпедото буквално неограничен обхват.

САЩ смятат, че по време на тестовете няма да има детонация на ядрено оръжие. Опасността идва от атомна електроцентрала, при повреда на която ще има опасност от радиоактивно замърсяване.

Президентът Владимир Путин за първи път обяви разработването на торпедото "Посейдон“ в реч през 2018 г., наричайки го "новаторско“ оръжие. "Ядрената инсталация е с уникално малък размер и в същото време свръхвисоко съотношение мощност/тегло. С обем сто пъти по-малък от този на съвременните атомни подводници, тя има по-голяма мощност и 200 пъти по-малко време за влизане в боен режим, тоест на максимална мощност“, каза тогава той в послание до Федералното събрание.

"Белгород" днес е най-дългата океанска подводница. Тя беше предадена на руския флот през юни.

С дължина 184 метра, той е по-голям от американските ПЛАРБ от клас Охайо, които са дълги 171 метра.

"Белгород" беше спуснат на вода през 2019 г., като се смяташе, че ще влезе във флота през 2020 г. след проверки и изпитания. Но имаше забавяне поради пандемията от коронавирус, според руската държавна информационна агенция ТАСС. Няма информация за първото пътуване на подводницата.

По-рано ТАСС съобщи, че подводницата ще бъде въоръжена с ядрени торпеда "Посейдон“, които са в процес на разработка. Тези торпеда са проектирани да бъдат изстрелвани на стотици мили от целта. Те тихо заобикалят крайбрежните защитни системи, придвижвайки се близо до морското дъно.

През ноември 2020 г. Кристофър Форд, тогавашен заместник-държавен секретар по въпросите на международната сигурност и неразпространението, каза, че торпедото "Посейдон“ е предназначено да "наводни крайбрежните градове на САЩ с радиоактивно цунами“.

Изследователската служба на Конгреса заяви през април, че "Посейдон“ е оръжие за отмъщение и ще бъде използвано за удар по врага в отговор на ядрената им атака срещу Русия.

В доклада на изследователската служба се казва, че "Белгород“ може да носи до осем "Посейдона“, въпреки че някои военни експерти смятат, че полезният товар на подводницата е ограничен до шест торпеда.

Брад Лендън предостави информация за тази статия.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ