Републиканците, които се противопоставят на помощта на САЩ за Украйна, постигнаха първия си голям успех, когато председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти не включи искане за помощ от 6 милиарда долара в временен законопроект, който предотврати затварянето на правителството, пише CNN.

Резултатът, който накара президента Джо Байдън да поиска бързи действия за задоволяване на нуждите на Киев, донесе "добър уикенд“ за руския президент Владимир Путин. Но остави на украинския президент Володимир Зеленски още много поводи за безпокойство, след като промените и на други места в глобалната политика насърчават стремежа на Москва да надживее Запада във войната на Русия в Украйна. Байдън предположи, че е имал "сделка“ с Маккарти за прехвърляне на помощ за Украйна в отделна мярка, но кабинетът на републиканския говорител отказа да потвърди такова споразумение.

Драмата в САЩ съвпадна с друго развитие през почивните дни, което ще предизвика безпокойство в Украйна. В съседна Словакия популистката партия на бившия проруски премиер Роберт Фицо спечели парламентарните избори. Фицо основа кампанията си върху своята антиамериканска реторика, обещание да спре изпращането на оръжия в Украйна и обещание да осуети амбициите на Киев за НАТО и ЕС.

Ударите срещу Украйна в САЩ и Словакия дойдоха на фона на споровете й за износа на зърно с Полша – един от най-ранните и верни съюзници на Киев – което накара Варшава да предупреди, че може да спре доставките на оръжие за своя съсед.

Всяко от тези събития подчертава нарастваща опасност за Украйна – че оръжията и помощта, от която се нуждае, за да поддържа борбата си срещу руската атака, все повече се въвличат в горчивата политика на националните избори на Запад, пише CNN.