Изглежда, че се засилва импулсът за възобновяване на преговорите около разрастващата се ядрена програма на Иран, съобщава CNN.

Разговорите между Иран и Европейския съюз на 21 юни са се съсредоточили върху ключови спорни въпроси, включително нивата на обогатяване на ядрената енергия и сътрудничеството на Иран с Международната агенция за атомна енергия, е съобщил за CNN един от дипломатическите източници, информиран по въпроса.

Двудневната дискусия в Доха между дипломата на Европейския съюз Енрике Мора и иранския главен преговарящ по ядрените въпроси Али Багери-Кани изглежда "води до положително развитие по много въпроси", е добавил източникът.

"Настоящата обстановка е положителна за деескалация", е заявил източникът, пожелал анонимност поради деликатността на разговорите.

В Twitter Мора е описал разговорите като "интензивни", а Кани е написал по-рано, че двамата са имали "сериозна и конструктивна среща по редица въпроси, включително "преговори за отмяна на санкциите" - ключов приоритет за Техеран, който през последната година е изправен пред множество съкрушителни санкции от ЕС и САЩ.

Срещата се е състояла седмица след като Кани се срещна с официални представители на страните, подписали споразумението, официално известно като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД) - Франция, Германия и Обединеното кралство.

Иранският външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан също е бил в Доха, преди да замине за Оман. В миналото и Катар, и Оман са играли ролята на посредници между Иран и западните сили.

"Иранците водят разговори с европейците и непреки разговори с американците с подкрепата на катарците, които водят до положително развитие по много въпроси, свързани с двете страни, с надеждата да дадат положителен тласък на СВПД с европейците и на затворническите въпроси с американците", е заявил източникът.

След предишния неуспешен опит за съживяване на СВПД и на фона на общонационалните протести в Иран, през октомври 2022 г. администрацията на Байдън е заявил, че ядрената сделка "не е в центъра на вниманието ни", но е заявил, че се ангажира да използва дипломацията, за да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

В края на миналата година обаче преговорите тихомълком са възобновени, като за посредници служеха държави, сред които и Оман. Високопоставен служител на администрацията, Брет МакГърк, пътува многократно до Оман за непреки обсъждания с представители на иранското правителство.

САЩ също така се опитват да осигурят освобождаването на множество американци, които са задържани в Иран - нещо, което администрацията нарече основен приоритет. Има трима американци, които са обявени за неправомерно задържани и които са в затвора в Иран: Сиамак Намази, Емад Шарги и Морад Тахбаз. Задържан е и един американски гражданин, Шахаб Далили.

В миналото един от аспектите на бъдещата сделка за задържаните е включвала размразяването на замразени ирански активи за милиарди долари от Южна Корея. Иран поиска от Южна Корея да освободи 7 млрд. долара (12.72 млрд. лева), замразени в южнокорейски банки по силата на санкциите на САЩ.

И в рамките на това, което може да се разглежда като мярка за укрепване на доверието, САЩ одобриха дерогация, позволяваща прехвърлянето на 2,7 млрд. долара (4.90 млрд. лева) от Ирак към ирански банки, като говорителят на Държавния департамент Матю Милър нарече този ход "в съответствие с транзакциите, които са се осъществили в продължение на няколко години".

Миналата седмица говорителят на иранското външно министерство е заявил, че Техеран е обменил съобщения със Съединените щати чрез Оман "преди няколко седмици", но е заявил, че правителството му не одобрява никакви преговори за временно споразумение или нови договорености, които да заменят СВПД.

Администрацията на Тръмп се оттегли от знаковото споразумение през 2018 г., а Иран все повече развива ядрената си програма в нарушение на сделката.

Един от акцентите на обсъжданията с ирански официални лица е ограничаването на обогатяването на уран. В доклад от юни МААЕ заяви, че запасите от обогатен уран на страната са се увеличили с повече от една четвърт за три месеца.

Понастоящем официалното обогатяване на уран в Иран е с чистота 60 %. Счита се, че уранът, годен за употреба в оръжия, е обогатен с над 90 %.