Щетите на системата за противовъздушна отбрана Patriot след руска ракетна атака близо до Киев във вторник сутринта са минимални, настояват трима американски служители пред CNN, като един служител ги описа като "незначителни" щети.

САЩ изпратиха инспектори да проверят системата във вторник, след като им беше казано от украинците, че системата изглежда е повредена, разкрива един от събеседниците на агенцията.

Самата система все още работи, заявиха служители, и радарният компонент на Patriot, един от най-важните й елементи, не е повреден. Американски служители не вярват, че Patriot ще трябва да бъде изваден от бойното поле за ремонт.

Цялата батарея Patriot има шест основни компонента: генератори, радар, контролна станция, антени, платформа за изстрелване и ракети-прехващачи. Компонентите работят заедно, за да изстрелят ракета Patriot и успешно да я насочат към целта.

Не е ясно каква част от Patriot е била повредена или дали е била повредена от действителен ракетен удар или падащи отломки. Украинците заявиха, че успешно са прехванали всичките шест руски ракети "Кинжал" във вторник сутринта.

Юрий Игнат, говорител на командването на военновъздушните сили на Украйна, каза пред украинската телевизия, че произведената в САЩ система за противовъздушна отбрана Patriot не може да бъде унищожена от ракета "Кинжал".

"Не се притеснявайте за съдбата на Patriot. От техническа гледна точка Patriot е... система", заяви той, отбелязвайки, че тя се състои от компоненти, които могат да бъдат разположени на разстояние един от друг.