"В ликуващ парад на безсрамна пропаганда, руски бойци дисиденти, завърнали се от нападение в родната си страна, се появиха в Украйна с трофей – пленена руска бронирана машина – но не успяха да се придържат към официалното обяснение на Киев за техните подвизи“, пише CNN в материал за украинските диверсанти, които проникнаха в руската Белгородска област и поставиха временно под свой контрол няколко села.

Украински официални лица казват, че бойците са действали самостоятелно в набега си през руската граница по-рано тази седмица.

"Но не е така“, пише американският телевизионен канал.

Членовете на легиона "Свобода за Русия“ и Руския доброволчески корпус – и двата съставени от руски граждани, които се бият в Украйна срещу родината си – всички попадат под командването на украинските сили за сигурност.

"Беше ли това самостоятелна акция, некоординирана с украинското министерство на отбраната, или те ви дадоха инструкции? Попитах Денис Никитин, лидер на крайнодесния Руски доброволчески корпус в сряда.

Той отговори: "Очевидно всичко, което правим, всяко решение, което вземаме зад граница [в Русия] … е наше собствено решение“.

Но той продължи, като призна известно "насърчение и помощ и подкрепа“.

"Това, което правим, очевидно можем да помолим нашите, да кажем, [украински] другари, приятели за тяхната помощ при планирането. Какво мислиш за това? Бихте ли ни казали дали това е изпълнима мисия? Ще помогне ли на Украйна в тази битка или ще влоши нещата?“ казва Никитин.

"Те ще кажат "да“, "не“, "това е добра идея“, "това е лоша идея“. Така че това е един вид насърчение, помощ и подкрепа“.

"Никитин всъщност не направи сценично намигване, но можеше и да го направи“, отбелязва кореспондентът на CNN.

Подобни сигнали дойдоха и от "Цезар“, псевдонимът на говорителя на легиона "Свобода за Русия“, по-умерена антипутинска формация от няколкостотин души, която също е посветена на прекратяването на войната в Украйна и свалянето на руския президент Владимир Путин.

Запитан дали е вярно, че руските дисиденти са използвали някои произведени в САЩ бронирани превозни средства MRAP – може би дори превозни средства, дарени от Съединените щати на Украйна – "Цезар“ каза: "Използвахме и Humvee. Купуваме ги в международни магазини, военни магазини. Да... всеки, който има малко пари, може да го направи“.

Той иронично и съзнателно повтаряше руската пропаганда, датираща от 2014 г., когато Кремъл отрече войските му да са на място и предположи, че промосковските бунтовници са купили руски военни средства на свободния пазар.

Използването на американски превозни средства в операцията провокира малък ужас във Вашингтон.

"Правителството на САЩ не е одобрило каквито и да е трансфери на оборудване от трети страни на паравоенни организации извън украинските въоръжени сили, нито украинското правителство е поискало такива трансфери“, заяви прессекретарят на военновъздушните сили на Пентагона генерал Патрик Райдър във вторник, като подчерта, че САЩ ще "следят отблизо“ въпроса.

Западът настоя Украйна да не използва оръжия, които получава от членовете на Алианса за сигурност на НАТО в Русия. Удар срещу руска цел в самата Русия с помощта на осигурената от Обединеното кралство крилата ракета Storm Shadow, например, би рискувал НАТО да влезе в пряк конфликт с Москва.

Но бронираните машини MRAP са бронирани автомобили. Оръжейните системи са това, което наистина има значение.

"Украйна не поема отговорността за нападенията си в Русия. Тя използва руснаци, за да свършат работата, и твърди, че този път не са под украински заповеди“, пише CNN.

Въпреки това Киев ще бъде възхитен от резултата. Набегът на дисидентите имаше желания ефект – дестабилизиране на Русия, отбелязва медията.

Евгений Пригожин, лидерът на наемническата компания Вагнер, която се бие в Украйна заедно с руската армия, вече се възползва от нападението като доказателство за неспособността на военните.

"Диверсионно-разузнавателните сили спокойно навлизат в Русия и маршируват, качват видео, карат своите танкове, бронирани машини на пехотата. Къде е гаранцията, че няма да влязат в Москва?… Доколкото разбирам, на никого не му пука за жителите на Белгородска област“, изгърмя Пригожин във вторник в интервю за блогъра Константин Долгов.

"Казвам на елита на Руската федерация - вие, кучи синове, събирайте децата си. Изпратете ги на война. Когато дойдете на погребение и започнете да ги погребвате, хората ще кажат: "Сега всичко е честно“.

Ако не, предупреди лидерът на наемниците, който все още твърди, че подкрепя Путин, "Всички тези разделения могат да завършат с революция, точно както през 1917 г.

"Може с голяма доза сигурност да се предположи, че издънките на московската номенклатура няма внезапно да доведат до наплив в службите за набиране на персонал нито за въоръжените сили, нито за кучетата на войната на Пригожин“, отбелязва CNN.

Но хаосът в редиците на врага се равнява на победа, според едноименната доктрина на генерала от руските въоръжени сили Валерий Геразимов.

А Цезар е убеден, че Москва е разтърсена.

"Те [руснаците, защитаващи Белгород] бяха твърде глупави и твърде бавни. Около пет часа, около пет часа [за реакция]. Те само се опитват да разберат какво се е случило. Ставаше въпрос за една механизирана рота, за да форсира контраатаката. Вчера унищожихме тази механизирана рота. Нанесохме им тежки жертви“, заяви той. "Това е само малко начало, само за разузнаване“.