Западните съюзници на Украйна започват да се притесняват от факта, че напредъкът на дългоочакваната контраофанзива на военните на Киев се измерва в метри, а не в километри. Съюзниците на Киев са наясно, че Украйна не може да победи Русия без тяхна помощ. Но по-бавното от очакваното темпо на контранастъплението означава, че тяхната подкрепа може да стане все по-неустойчива, ако конфликтът се проточи, отбелязва американският телевизионен канал CNN.

Много от страните, които подкрепят военните усилия на Украйна, се борят с висока инфлация, повишаващи се лихви и бавен растеж. Техните лидери – някои от които са изправени пред избори през следващата година и половина – трябва да оправдаят огромното количество ресурси, които са налели в Украйна, докато собствените им избиратели се борят да свързват двата края. Това може да се превърне в трудна задача, ако няма много успехи на бойното поле.

Засега обаче подкрепата изглежда непоколебима. Множество украински и западни официални лица признаха, че контранастъплението досега не е довело до значителен напредък – но повечето бързо добавиха, че бавното темпо е оправдано.

Линиите на фронта в Южна и Източна Украйна не се преместиха много през последните месеци, което даде на руските войски достатъчно време да се окопаят и да се подготвят за контранастъплението на ВСУ. Според оценка на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), някои от най-стратегическите участъци на фронтовата линия се защитават от множество отбранителни линии, което затруднява пробива на украинците.

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили казва, че темпото не е изненадващо, като се има предвид, че украинските войници се борят "за живота си“.

"Ние им оказваме възможно най-голяма помощ, но в края на краищата украинските войници атакуват през минни полета и в окопите“, коментира той.

"Така че - да, разбира се, върви малко бавно, но това е част от природата на войната“, обясни американският генерал.

Мили подчерта, че макар и бавно, украинците напредват. "(Офанзивата) напредва стабилно, целенасочено, проправяйки си път през много трудни минни полета... знаете, 500 метра на ден, 1000 метра на ден, 2000 метра на ден, такива неща“, каза той.

Докато силите на Украйна си пробиват път през смъртоносни минни полета на земята, те все още нямат превъзходство във въздуха и са подложени на чести атаки отгоре.

Старши сержант в 47-ма бригада на Украйна, която участва в боевете на юг, казва, че е ясно, че руските сили са се подготвяли за този момент от месеци.

"Те знаеха, че тази зона е мястото, където ще се извърши основната атака, така че се подготвиха старателно. Тук имат артилерия и авиация, както изтребители, така и хеликоптери работят редовно“, обяснява военнослужещият с позивна "Легион“.

По думите му боевете в района са сравними с "както беше в Бахмут по време на най-горещата фаза“.

Украински официални лица многократно са казвали, че докато контранастъплението е в ход, основният тласък тепърва предстои. Заместник-министърът на отбраната Хана Маляр подчерта миналия месец, че Украйна задържа част от резервите си и че "основният удар“ все още предстои.

ISW на свой ред твърди, че информацията, публикувана от руски военни блогъри за ситуацията по фронтовите линии, предполага, че "украинските сили в момента не се опитват да извършват широкомащабни операции, които биха довели до бърз териториален напредък“.Вместо това те изглежда предприемат по-малки атаки в различни посоки по дължината на близо 1000 километра фронтова линия, опитвайки се да изтощят руските резерви, преди да предприемат голям натиск.

"Всеки метър, всеки километър струва животи. Можете да направите нещо много бързо, но полето е минирано. Хората са нашето съкровище. Ето защо сме много внимателни“, обясни президентът на Украйна Володимир Зеленски.

В понеделник той призна, че миналата седмица е била трудна за войските на фронтовата линия. "Но ние напредваме. Продължаваме напред, стъпка по стъпка!“, увери той в изявление.

Мили призова наблюдателите да бъдат търпеливи, като прогнозира, че контраофанзивата на ВСУ ще продължи до 10 седмици.

"Това, което казах, е, че тя ще отнеме шест, осем, 10 седмици. Ще бъде много трудно. Ще бъде много дълго и ще бъде много, много кърваво. И никой не трябва да си прави илюзии по отношение на това“, припомня телевизията думите му.