Китайски компании от военно-промишления комплекс са поддържали сътрудничество с руски фирми през 2022 година, когато последните са попадали под санкциите на Запада, съобщава американският телевизионен канал CNN, позовавайки се на документи от митнически служби. Медията обаче подчертава, че няма доказателства получените от Русия стоки да са били пряко използвани във войната в Украйна.

По данни на телевизията през 2022 г., поне до средата на ноември, един от отбранителните изпълнители на КНР, който е под санкциите на САЩ от 2013 г., е изпратил най-малко "дузина товари“ на руска компания, която също е обект на ограничения. Те са включвали части за хеликоптери и радиооборудване за ракети, твърди CNN. На свой ред компанията от Руската федерация, според телевизионния канал, е доставила резервни части и няколко хеликоптера на китайската фирма.

През последните десетилетия търговското сътрудничество във военно-промишлената сфера между Русия и Китай се засилва и, според CNN, на фона на санкциите може да се говори за "устойчиви връзки“ между Москва и Пекин.

На въпрос на CNN относно доставките от Китай за санкционирани руски компании, външното министерство в Пекин отговори, че "не е запознато със ситуацията“ и подчерта, че Пекин "твърдо стои на страната на диалога и мира“.

През февруари държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Китай обмисля доставка на оръжия на Русия за използване в Украйна. Той предупреди Китай за последствията, ако КНР предостави "материална подкрепа на Русия“ за войната в Украйна или "съдействие за систематично избягване на санкции“. Впоследствие президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че администрацията във Вашингтон не е открила доказателства, че Китай е изпращал оръжия на Русия за използване по време на войната в Украйна.

В отговор на обвиненията на Вашингтон говорителят на китайското външнополитическо ведомство Мао Нин заяви, че китайските власти не приемат американските заплахи и натиск в контекста на предполагаемото "предоставяне на военна помощ на Русия“ от Пекин.