Китайски изтребител е прехванал американски разузнавателен самолет над Южнокитайско море миналата седмица и е извършил "небезопасна маневра“, принуждавайки американския самолет да предприеме действия за избягване, според Индо-тихоокеанското командване на САЩ, отговорно за надзора на американските военни операции в региона, съобщава CNN.

На 21 декември изтребител J-11 на китайските ВМС прелетя на 20 фута от носа на RC-135 Rivet Joint, разузнавателен самолет на ВВС на САЩ с около 30 души на борда. В отговор RC-135 трябваше да предприеме "маневри за избягване, за да избегне сблъсък“, заявиха от Индо-Тихоокеанското командване на САЩ в изявление в четвъртък.

RC-135 е бил в международното въздушно пространство над Южнокитайско море и "законно извършваше рутинни операции“, се отбелязва още в изявлението.

Видео на инцидента от INDOPACOM показва как J-11 преминава край носа на RC-135. Когато двата самолета се приближават, американски служител казва, че е "малко вероятно“ китайският самолет да успее да поддържа безопасно визуално разделение от по-големия, по-тежък американски самолет, който поддържа своя курс и скорост. След това RC-135 предприема избягващи действия, за да избегне сблъсък, спускайки се далеч от китайския самолет.

По-голямата част от взаимодействията на самолети, включително тези между САЩ и Китай, се провеждат по безопасен и професионален начин, каза служителят. Но в случаи като този инцидент, когато се установи, че не са безопасни, САЩ реагират по дипломатически и военни канали чрез линии за комуникация с Пекин.

"В този случай възнамеряваме да го направим“, подчерта служителят.

Китай претендира за голяма част от Южнокитайско море като част от своите териториални води, включително много от островите в спорния воден басейн, някои от които Пекин е милитаризирал.

САЩ не признават тези териториални претенции и рутинно провеждат операции там, включително операции за свобода на корабоплаването през Южнокитайско море.

"Съвместните Индо-Тихоокеански сили на САЩ са посветени на свободен и отворен индо-тихоокеански регион и ще продължат да летят, плават и оперират в морето и в международното въздушно пространство, като надлежно отчитат безопасността на всички плавателни съдове и въздухоплавателни средства съгласно международното право“, се казва в изявлението.