Властите на Израел са дали съгласие по предложение на САЩ за размяна на пленници за затворници и очаква отговор от палестинската групировка ХАМАС, съобщава американският телевизионен канал CNN.

Пояснява се, че предложения от Вашингтон план би позволил освобождаването на около 700 палестински затворници, включително 100 излежаващи доживотни присъди за убийства на израелски граждани, в замяна на освобождаването на 40 от отвлечените от ХАМАС в атаката от 7 октомври.

Според анализатора на CNN Барак Равид Израел се е съгласил с предложението на директора на ЦРУ Бил Бърнс, който бе в Доха, където ХАМАС и Израел преговарят чрез посредници. Сега делегациите очакват отговора на палестинската групировка.

Дипломатически източник потвърди пред CNN "точността на информацията“ на Равид, но предупреди, че остават неразрешени проблеми, включително потока от помощ и "предислоцирането на израелски войски“ в Ивицата Газа.

Споразумението – ако бъде постигнато, ще се състои от няколко етапа. На първия етап ХАМАС предлага да освободи заложници от нежния пол, включително военнослужещи, възрастни хора, болни и ранени. Смята се, че броят им е 40 от около 100 оцелели заложници.