Изглежда, че Иран модифицира своите ударни безпилотни самолети Shahed, които доставя на Русия, така че техните бойни глави да могат да нанесат максимални щети на инфраструктурата на Украйна. Това показва разследване на британската изследователска организация Conflict Armament Research, съвместно с украинските военни, съобщава CNN.

Проучването е основано на сравнение между открита през януари невзривената бойна глава на иранския дрон Shahed-131 и такава, намерена в района на Одеса през октомври 2022 г.

Наличието на нови елементи значително увеличава способността на бойната глава да поразява цели като електроцентрали, разпределителни мрежи, електропроводи и големи мощни трансформатори. Освен това значително затруднява ремонта им.

"Изглежда, че са погледнали оригиналната бойна глава и са казали:" Как можем да я направим още по-разрушителна?“ – заяви един от изследователите Деймиън Спитърс.

Съгласно информацията на западните специални служби, Иран започна да доставя на Русия стотици дронове Shahed, които се използват за нанасяне на удари по украинските електрически мрежи и енергийни съоръжения, оставяйки цивилното население без топлина, електричество и вода през мразовитите зимни месеци.