Регистриран е първият възможен случай на предаване на маймунска шарка от човек на куче – става въпрос за двама мъже в свободна връзка и техния домашен любимец в Париж, съобщава CNN, като се позовава на д-р Розамунд Луис, технически ръководител на отговора срещу маймунската шарка за Световна здравна организация (СЗО).

Както отбелязва медията, мъжете, които живеят заедно и са в "свободна“ връзка, са диагностицирани с маймунска шарка в болница в Париж в началото на юни. Дванадесет дни след началото на техните симптоми, тяхната 4-годишна италианска хрътка също започнала да проявява симптоми, според доклад, публикуван миналата седмица в списание The Lancet.

Кучето е развило лезии и е дало положителна проба за същия тип маймунска шарка като един от собствениците.

Според доклада мъжете казали, че са оставили кучето си да спи в леглото с тях и че са внимавали да държат домашния си любимец далеч от други животни или хора от началото на техните собствени симптоми - преди тези на кучето да се проявят.

"Доколкото ни е известно, кинетиката на появата на симптомите и при двамата пациенти, а впоследствие и при тяхното куче, предполага предаване на вируса на маймунската шарка от човек на куче“, пишат авторите на доклада. "Като се имат предвид кожните и лигавичните лезии на кучето, както и положителните резултати от PCR на вируса на маймунската шарка от анални и орални тампони, ние предполагаме истинска кучешка болест, а не просто пренасяне на вируса чрез близък контакт с хора или въздушно-капково предаване (или и двете)“.

Превод и редакция: Иван Христов