Стремежът на Украйна към произведени в САЩ изтребители F-16 получи голям тласък през уикенда, когато президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи пилотите на Киев да бъдат обучени да ги управляват, пише CNN.

Коментарите на Байдън на среща на върха с лидерите на Г-7 в Япония дойдоха дни след като Великобритания и Нидерландия обявиха, че изграждат "международна коалиция“, за да помогнат на Украйна да закупи F-16, докато се стреми да подобри защитата си срещу руските въздушни атаки.

F-16 ще бъдат подобрение на самолетите от съветската ера, които в момента са във флота на Украйна. Президентът Володимир Зеленски приветства решението на Байдън, като заяви в "туит“, че "това значително ще укрепи нашата армия в небето“.

Но анализаторите предупредиха, че самолетите не са панацея за всичко и имат уязвимости, които Москва ще знае добре и може да използва.

Всъщност един активен пилот на F-16 заяви пред CNN, че очакванията може да са твърде високи.

"На въпроса ви за F-16, дали ще е решаваща разлика. Не е“, заяви пилотът, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говори по темата.

Най-активният боен самолет в света

F-16 са еднодвигателни, многоцелеви реактивни самолети, което означава, че могат да се използват в мисии въздух-въздух или наземни атаки.

Военновъздушните сили на САЩ наричат F-16, който за първи път полетя през 70-те години на миналия век, "сравнително евтина оръжейна система с висока производителност“.

Хиляди самолети са били построени през десетилетията и стотици са били изнесени по целия свят.

Според директорията на световните военновъздушни сили на Flight Global, почти 2200 F-16 са активни в световен мащаб тази година, което го прави най-популярният боен самолет на планетата с 15% от световния флот.

Очаква се F-16 за Украйна да бъдат по-стари версии, които са били във флотовете на съюзниците на САЩ, особено тези в Западна Европа.

Анализаторите казват, че F-16, които Украйна ще получи, не са най-старите, а самолети, които са претърпели така наречените "модернизации в средата на живота“, което означава, че са получили подобрения в авиониката и софтуера.

Украйна настоява, че има нужда от около 200 F-16, така че цифрите ще проработят.

"Има излишък от F-16 в западните държави, предлагащи незабавна наличност и добре установена логистична пътека“, казва Робърт Хопкинс, автор за военна авиация и бивш пилот от ВВС на САЩ.

"Има други самолети, по-способни от F-16, но те са по-малко на брой и не са достъпни за прехвърляне“, добави Хопкинс.

Тези по-способни самолети вероятно са такива, за които често чувате, произведени в САЩ F-35 и F/A-18 или френски Rafale, например.

А има и други, които са по-малко известни.

"Най-добрият самолет от техническа гледна точка може да бъде шведският Grippen поради неговите бойни способности, способността да оперира от по-скромни бази и по-лесната поддръжка“, заяви Питър Лейтън, сътрудник в Griffith Asia Institute и бивш офицер от Кралските австралийски военновъздушни сили. "Въпреки това, техният годишен темп на производство е нисък и няма налични готови“.

Лейтън дава Нидерландия като отличен пример за това как F-16 може да бъде най-лесният отговор за Украйна.

"Холандците (разполагат) с около 40 F-16. Тези холандски самолети са прогресивно модернизирани, имат сравнително модерни радари и авионика и могат да използват модерни оръжия“, казва Лейтън.

Поддържане на F-16 в небето

Анализаторите казват, че самият брой F-16, активни по целия свят, означава, че те имат установена логистична пътека и голям брой налични резервни части – важни компоненти, за да се поддържат бойните способности на самолетите.

Но те също така отбелязват, че за модерен изтребител като F-16 обучението на персонала по поддръжката може да отнеме повече време, отколкото обучението на пилоти.

"Мисля, че е възможно да научим украински пилот да управлява F-16 за три месеца“, заяви Лейтън.

Но "обучението на персонала по поддръжката може да отнеме месеци или години, в зависимост от желаното ниво на квалификация“, според доклад от март за възможни трансфери на F-16 от Изследователската служба на Конгреса (CRS).

Дори след като е преминал до 133 дни обучение, поддържащият от ВВС на САЩ придобива една година опит на работното място, за да стане напълно квалифициран, се казва в доклада на CRS.

И докладът отбелязва, че може да има проблем с числата. F-16 се нуждаят от много поддръжка; 16 часа на час полетно време.

Що се отнася до обучението на пилоти, Лейтън и активният пилот на F-16, който говори пред CNN, казват, че три месеца обучение е за основите – издигане на самолета във въздуха, задържането му там и безопасното му приземяване. Бойните роли обаче стават много по-сложни.

F-16 са лесни за научаване как да летят, но ефективното им използване в "динамична среда на заплаха“ може да отнеме години, според пилота.

"Да се научиш да пилотираш F-16 е само една част от битката. Американските пилоти първо се учат да летят, след това как да водят два F-16, след това четири F-16. Това е многогодишен процес и това е само за основната тактическа единица на работа“, заяви пилотът на F-16.

Лейтън заявява, че настоящите украински пилоти на реактивни изтребители са се доказали като умели и биха могли да се "научат в работата“ от F-16, ако се ограничат до противовъздушната отбрана, като свалят нахлуващи руски самолети или ракети в краткосрочен план.

"Моята логика отпада, ако се опитвам да ги науча на наземна атака на ниска надморска височина нощ/всички метеорологични условия с помощта на инфрачервени системи и лазерно насочвани бомби; това ще отнеме повече време“, посочва Лейтън.

Как се крият F-16?

След това възниква въпросът къде ще бъдат базирани украинските F-16.

"F-16 се справят най-добре на дълги, чисти писти. Те могат да се сблъскат с трудности в по-суровите, бивши съветски държави, разпръснати из Украйна“, пишат анализаторите на RAND Corp. Джон Хьон и Уилям Кортни в публикация в блог по-рано този месец.

"За да докара западни самолети, Украйна може да се наложи да преасфалтира и потенциално да разшири редица писти, процес, който Русия вероятно ще забележи. Ако само няколко летища бяха подходящи и на известни места, целенасочените руски атаки биха могли да попречат на украинските F-16 да летят“, пишат те.

Ако приемем, че Украйна може да преодолее препятствията по логистиката и поддръжката и да намери сигурни писти, от които да излита с F-16, тя все още се нуждае от съответстващо въоръжение, за да бъде ефективна срещу ключовите изтребители, които Русия използва, като Су-25 и МиГ-31, казват анализатори.

"Предимствата от прехвърлянето на напреднали западни изтребители в търсене на превъзходство във въздуха вероятно ще бъдат реализирани само ако бъдат съчетани с големи количества произведени на Запад боеприпаси“, се казва в доклада на CRS.

Модерните западни въоръжения за F-16 биха били скъпи.

Например, една усъвършенствана ракета въздух-въздух със среден обсег (AMRAAM) струва около 1,2 милиона долара, пишат от CRS, добавяйки, че са необходими около две години, за да се направи такава.

САЩ биха могли да осигурят AMRAAM и други оръжия от своите запаси, но с дългите времена за производство рискуват собствените им запаси да бъдат изчерпани, ако е необходимо в конфликт, включващ пряко американски сили, казва CRS.

Политическата война и бъдещето

Въпреки всички възможни недостатъци на F-16, Хопкинс казва, че се води и политическа война и са необходими победи и на това бойно пространство.

Доставянето на F-16 в Украйна ще демонстрира "мощно политическо и дипломатическо сътрудничество между множество западни (и особено НАТОвски) страни“, посочва той.

Лейтън посочва още, че Украйна също трябва да гледа в дългосрочен плаан.

Киев няма да може да получи заместители за сегашните си самолети от съветската епоха, тъй като те се износват или са изгубени в битка.

"С течение на времето няма да има боеспособни украински военновъздушни сили. Те се нуждаят от нови самолети за бъдещи задачи за противовъздушна отбрана“, отбелязва той.

Преходът към произведена на Запад флота вече има смисъл.

Но войната в Украйна не показва признаци за скорошен край и настоящият пилот на F-16 не вижда самолетите да ускорят нейния край.

"Получаването на украинските F-16 ще повиши морала и ще добави някои ограничени бойни способности, това е всичко“, казва пилотът.

"Може да нанесе няколко удара през следващата година и да има някои победи, но никой самолет няма да промени хода на войната“.