Русия увеличава броя на танкерите за превоз на петрол, съобщава американският телевизионен канал CNN, като уточнява, че всеки месец в "сенчестия флот“ влизат от 25 до 35 плавателни съда. Общо за транспортирането на руски петрол са задействани около 600 танкера, или 10% от използваните на световния пазар, съобщи по-рано и агенция Bloomberg.

Старши анализаторът в Kpler Матю Райт разделя корабите, превозващи руски петрол, на две категории: "сиви“ и "тъмни“. Според CNN "сивите кораби" са продадени от европейски собственици на фирми в Близкия изток и Азия след началото на войната в Украйна. "Тъмните кораби“ са собственост на ирански и венецуелски компании, обяснява телевизията.

Райт изяснява, в повечето случаи "тъмните кораби“ изключват системата за автоматична идентификация, която позволява да се определят плавателните съдове, техните размери и маршрут, така че е почти невъзможно те да бъдат проследени.

Въпреки факта, че западните страни са санкционирали по-голямата част от вноса на руски петрол, няма изрична забрана за доставката му на купувачи за чуждестранни кораби, отбелязва CNN. По данни на Kpler корабите, притежавани от Европа, са представлявали 36% от търговията с руски петрол през януари.

След влизането в сила на тавана на цените за доставки на руски петрол по море по-голямата част от ресурса, който е обект на ембаргото, е пренасочен към Китай и Индия. Според Международната агенция по енергетика през декември 2022 г. износът на руски петрол и петролни продукти за Индия възлиза на 1,6 милиона барела на ден. Данни на Bloomberg показват, че Индия купува петрол от Русия с голяма отстъпка и след преработка изпраща горивото в Европа. Според американския вестник The ​​Wall Street Journal страните от Северна Африка се придържат към същата система.