"Партия, оглавявана от прокремълска фигура, излезе на върха, след като си осигури повече гласове от очакваното на изборите в Словакия, показват предварителните резултати. Това  може да представлява предизвикателство за единството на НАТО и ЕС по отношение на Украйна“, пише CNN в материал за проведените в събота избори в Словакия, предаден без редакторска намеса от "Фокус“.

Според предварителните резултати, публикувани от Статистическата служба на Словакия в 9 часа сутринта местно време, популистката партия SMER на Роберт Фицо спечели 22,9% от гласовете.

Прогресивна Словакия (PS), либерална и проукраинска партия, спечели 17,9%.

Фицо, който е два пъти бивш министър-председател, сега има шанс да си върне поста, но първо трябва да потърси коалиционни партньори, тъй като неговата партия не си осигури достатъчно голям дял от гласовете, за да управлява сама.

Говорейки след победата си, Фицо увери, че "ще направи всичко“ по силите си, за да даде тласък на мирните преговори между Русия и Украйна.

"Повече убийства няма да помогнат на никого“, категоричен е той.

Малко вероятно е преговорите да бъдат приветствани в Украйна, тъй като засега те вероятно ще включват предложения за териториални отстъпки на Русия – което не е приемливо за Киев.

Умеренолявата партия Хлас, водена от бивш член на SMER и създадена като разклонение на SMER след вътрешни спорове, се класира трета с 14,7% от гласовете и може да играе ролята на балансьор.

Тъй като седем политически партии достигат прага от 5%, необходим за влизане в парламента, коалиционните преговори почти сигурно ще включват множество играчи и може да са дълги и объркани.

Въпреки че не е напълно категоричен, резултатът на SMER е по-добър от очакваното – последните проучвания на общественото мнение, публикувани по-рано тази седмица, показаха, че SMER и PS са наравно.

Фицо обеща незабавно прекратяване на словашката военна подкрепа за Украйна и обеща да блокира амбициите на Украйна за НАТО, което би преобърнало твърдата подкрепа на Словакия за Украйна.

Михал Шимечка, лидерът на PS, заяви, че резултатът е "лоша новина за страната“.

"Истината е, че SMER е победител. И ние, разбира се, уважаваме това, въпреки че смятаме, че това е лоша новина за страната. И ще бъде още по-лоша новина, ако г-н Фицо състави правителството“, заяви той на пресконференция рано в неделя.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова отбеляза преди изборите, че ще поиска от лидера на най-силната партия да състави правителство, което означава, че Фицо ще получи първия мандат.

Фицо и Smer все още не са коментирали резултатите.

Шимечка каза, че неговата партия ще направи "всичко по силите си“, за да попречи на Фицо да управлява.

"Ще се свържа с другите политически лидери на партии, избрани в парламента – на неформална основа – за да обсъдим начини за предотвратяване на това“, отбеляза той. "Смятаме, че това ще бъде наистина лоша новина за страната, за нашата демокрация, за нашето върховенство на закона и за нашето международно положение, за нашите финанси и за нашата икономика, ако г-н Фицо състави правителството“.

Петер Пелегрини, лидерът на Хлас, обяви, че неговата партия е "много доволна от резултата“.

"Резултатите дотук показват, че "Хлас“ ще бъде партия, без която ще бъде невъзможно да се състави каквото и да било нормално, работещо коалиционно правителство“, отбеляза той и добави, че партията ще "вземе правилното решение“ да стане част от правителството което ще изведе Словакия от "упадъка и кризата, в които (предишните лидери на страната) ни вкараха“.

Хлас беше неясен относно позицията си за Украйна в предизборната кампания. По-рано Пелегрини предположи, че Словакия "няма какво да дари“ на Киев, но също така каза, че страната трябва да продължи да произвежда боеприпаси за Украйна.

Сериозни последици за региона

Словакия, източноевропейска нация с около 5,5 милиона души, трябваше да гласува, за да избере своя пети министър-председател за четири години, след като премина през поредица от колебливи коалиционни правителства.

Едно правителство, ръководено от SMER, може да има сериозни последици за региона, пише CNN. Словакия е член както на НАТО, така и на Европейския съюз, беше сред шепата европейски страни, които настояваха за строги санкции на ЕС срещу Русия и дари голямо количество военно оборудване на Украйна.

Но това вероятно ще се промени при Фицо, който обвини "украинските нацисти и фашисти“ за провокирането на руския президент Владимир Путин да започне инвазията, "повтаряйки фалшивия разказ, който Путин използва, за да оправдае своята инвазия“.

Докато беше в опозиция, Фицо стана близък съюзник на унгарския премиер Виктор Орбан, особено що се отнася до критиките към Европейския съюз. Има спекулации, че ако се върне на власт, Фицо и Орбан може да се обединят и да създадат пречки за Брюксел. Ако управляващата в Полша партия "Право и справедливост" успее да спечели трети мандат на полските парламентарни избори следващия месец, този блок от размирници в ЕС може да стане още по-силен.

Междувременно либералната партия PS настояваше за напълно различно бъдеще за Словакия – включително продължаваща силна подкрепа за Киев и силни връзки със Запада.

Преди това Фицо беше министър-председател на Словакия повече от десетилетие, първо между 2006 и 2010 г. и след това отново от 2012 до 2018 г.

Той беше принуден да подаде оставка през март 2018 г. след седмици на масови протести срещу убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова. Куциак съобщи за корупция сред елита на страната, включително хора, пряко свързани с Фицо и неговата партия SMER.

Кампанията беше белязана от опасения относно дезинформацията, като Вера Йоурова, висш служител по цифровите въпроси на Европейската комисия, заяви предварително, че гласуването ще бъде "тест“ за това колко ефективни са социалните медии в противодействието на руската пропаганда в Словакия.

Проучванията показват, че проруските настроения на Фицо се споделят от много словаци.

Според проучване на GlobSec, базиран в Братислава мозъчен тръст за сигурност, само 40% от словаците вярват, че Русия е отговорна за войната в Украйна, най-ниският процент сред осемте централно-източноевропейски и балтийски държави, върху които GlobSec се фокусира. В Чешката република, която е била една държава със Словакия, 71% от хората обвиняват Русия за войната.

Същото изследване установи, че 50% от словаците възприемат САЩ – дългосрочен съюзник на страната – като заплаха за сигурността.