Президентът Джо Байдън и неговият екип са в разгара на разговор с високи залози с други членове на НАТО за това как и кога Украйна може да се присъедини – дебат, който може да разкрие напрежението в Алианса преди ключовата среща на върха, пише CNN.

Въпросът за украинското членство в НАТО  е един от няколкото въпроса, които лидерите ще разгледат, когато се срещнат в литовската столица Вилнюс в средата на юли. Обсъждат се и нови ангажименти за разходи за отбрана и наследник на генералния секретар Йенс Столтенберг, който планира да напусне поста си през есента.

И все пак въпросът за украинското членство ще се окаже една от най-големите възпламенителни точки за групата, която успя да остане забележително обединена на фона на непровокираната инвазия на Русия.

На минали срещи на върха на НАТО съюзниците изготвиха съвместна декларация, в която очертаха споделените си възгледи. Неуспешното постигане на консенсус тази година би имало огромно значение и би сигнализирало за проблеми за единството на Алианса, докато войната в Украйна продължава.

Някои съюзници, особено тези в Източна Европа, които са  разположени по-близо до Украйна и Русия, са се застъпили за по-конкретен път Киев да се присъедини към отбранителния съюз след края на войната.

Други европейски служители, особено тези в Западна и Южна Европа, твърдят, че ускореното влизане на Украйна в НАТО може да бъде твърде провокативно и че може да се равнява на изключително рисковано за Алианса, дори ако има край на битките, особено ако Русия все още има претенции върху украинска територия.

Байдън и членовете на неговата администрация останаха ангажирани с настоящата позиция на Алианса, която гласи, че Украйна в крайна сметка ще се присъедини към НАТО, но без никаква сигурност кога.

Разделението предизвика спешни дискусии преди срещата на върха. Резултатът от разговорите може да определи дали украинският президент Володимир Зеленски ще присъства.

"Ако не бъдем признати и не ни бъде даден сигнал във Вилнюс, смятам, че няма смисъл Украйна да присъства на тази среща на върха“, заяви той пред Wall Street Journal по-рано този месец.