Бярни Бенедиктсон обяви във вторник, че ще стане следващият министър-председател на страната, заменяйки Катрин Якобсдотир, която миналата седмица обяви, че ще подаде оставка и ще се кандидатира за президент, предава Reuters.

Бенедиксон, ръководител на дясната Партия на независимостта, подкрепяща бизнеса, сега е външен министър в широка трипартийна коалиция и преди това беше министър-председател в краткотрайно правителство от януари до ноември 2017 г.

Той поема кормилото в момент на несигурност в Исландия, след като неотдавнашни вулканични изригвания предизвикаха евакуацията за неопределено време на хиляди хора, увеличавайки натиска върху икономика, която вече е изправена пред висока инфлация и скок на лихвите.

"Партиите имаха много добри дискусии през последните няколко дни... правителството иска да отстоява политическата стабилност“, се казва в изявление на Партията на независимостта, като се добавя, че тя ще продължи работата си за намаляване на инфлацията, наред с други неща.

Правителството е на власт от 2017 г., осигурявайки необичайна стабилност в страна, която отиде на избори пет пъти от 2007 до 2017 г., период, белязан от политически скандали и недоверие към политиците след финансовата криза от 2008 г.

Бенедиктсон също е бил министър на финансите в правителството на Якобсдотир, където предприе първите стъпки за ограничаване на държавната собственост върху банковия сектор повече от десетилетие след срива на индустрията по време на финансовата криза от 2008 г.

Мандатът му като министър-председател през 2017 г. беше съкратен след по-малко от година, когато коалиционен партньор напусна правителството, което предизвика предсрочни избори.

Ръководителят на дясноцентристката Прогресивна партия Сигурдур Инги Йохансон, който също е бил министър-председател в миналото, ще стане министър на финансите, съобщи обществената телевизия RUV.

Подкрепата за коалицията от три партии, вариращи от Ляво-зелените на Якобсдотир, които наричат себе си "радикална лява партия“ до дясната, е намаляла до 34% в проучване на общественото мнение през март от 54,4%, постигнати на изборите през 2021 г.

Следващите парламентарни избори ще се проведат през 2025 г., освен ако правителството не реши да свика предсрочни избори преди това.