Министърът на външните работи на Република Севеерна Македония Буяр Османи заяви преди  срещите във вторник в България, че ще постави и въпроса за откриването на македонския културен център в Благоевград. Според него това би било функция на взаимното популяризиране на културата в двете страни, пише македонската редакция на Радио "Свободна Европа“.

Османи ще проведе срещи с българския си колега Николай Милков, с премиера Гълъб Донев и с лидерите на почти всички парламентарни политически партии.

"Целта е да поддържаме и надграждаме конструктивната атмосфера в отношенията между нашите две страни, изградена особено през последните няколко месеца, предотвратявайки опитите за "отвличане на този дневен ред от тези, които не искат добри отношения между нашите две приятелски страни“, подчерта Османи в изявление пред Културно-информационния център на РСМ в София.

Премиерът Димитър Ковачевски заяви, че ще присъства при откриването на клуба в Благоевград.

"Ходил съм на много срещи в България и когато ще бъде откриването на клуба в Благоевград, ще отида и аз“, каза премиерът в дневника на телевизия "Сител“.

Клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград беше открит в края на октомври при напрегната атмосфера, със засилена полицейска охрана и словесни инциденти. На откриването присъстваха представители на ОМО Илинден-Пирин, генералният секретар в кабинета на държавния президент Миле Бошняковски, както и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и на Левицата Димитър Апасиев и делегация от Демократическия съюз.

Ден след това беше обявено, че българските власти закриват организацията зад клуба.

От друга страна, македонските власти не разрешиха откриването на Културен клуб на името на българския цар Фердинанд в Богданци, но в началото на този месец в Охрид беше открит български клуб на име "Цар Борис III", а през април в Битоля е открит клуб "Ванче Михайлов“.