Първият дипломат на Скопие Буяр Османи участва в неформална среща на министрите на външните работи от Централноевропейската инициатива (ЦЕИ), която се проведе в кулоарите на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предаде македонската телевизия "Сител“.

От външнополитическото ведомство на югозападната ни съседка уточняват, че акцент в изказванията на представителите на страните-членки е била руската военна агресия срещу Украйна и начинът, по който ЦЕИ може да помогне на страната.

"Те също така обсъдиха условията за това как инициативата може да подходи към настоящите предизвикателства, пряко свързани с войната – енергийна криза и прекъсване на веригата за доставки. В тази насока министър Османи призова за включване на страните от Западните Балкани в съвместните механизми на ЕС за справяне с икономическите, финансовите и енергийните последици от нахлуването в Украйна. Като положителен пример в тази връзка той посочи решенията на правителствата на България и Гърция да помогнат на Северна Македония да преодолее недостига на енергия“, се казва в съобщението от македонското външно министерство.

Османи спомена и разширяването на ЕС, което трябва да се разглежда като "най-адекватната инвестиция за сигурността на самия съюз и на европейския континент като цяло“.