Руската федерация е един от факторите, които имат интерес да поддържат живи конфликтите на Балканите, за да може по-лесно да му влияят. Дори последната ескалация в отношенията между България и Северна Македония ще бъде приветствана от трети страни, които гледат на ситуацията като на шанс да се поддържа постоянен конфликт в региона. Това подчерта министърът на външните работи на югозападната ни съседка Буяр Османи, цитира думите му електронното издание на македонския вестник "Независен“.

В отговор на въпрос в рамките на интервю за Радио "Свободна Европа" дали руското разузнаване "подкопава“ българо-македонските отношения, Османи подчерта, че не разполага с директна информация.

"Нямам такава пряка информация, но има интерес на трети страни да поддържат живи конфликтите в този регион, веднъж замразени, за да може по-лесно да прокарват влиянието си. Това се знае отдавна и това влияние сме го виждали в различна интензивност, в различни периоди от отношенията, не само между България и Северна Македония, но като цяло в Западните Балкани, така че със сигурност последната ескалация ще бъде приветствана от много трети страни, които ще видят тук шанс да поддържат постоянен конфликт. В наш интерес ли е? Не мисля така“, заяви Османи.

Относно оттеглянето на българския посланик от страната, първият дипломат на Скопие подчерта, че не може да коментира причините за подобна стъпка.

"Не бих могъл да коментирам причините, защото освен, че не са ни уведомили с нота. Все пак, ако решението е свързано с инцидента в Охрид, бих го определил като непропорционална реакция, защото на първо място става въпрос за индивидуален инцидент, за който държавата взе всички възможни мерки. Веднага разкри извършителите, единият е в ареста, веднага имаше осъждане от президента, премиера, министъра на външните работи. Отидох в София, изразихме това, което държавата трябваше да покаже, така че наистина не виждам каква ще бъде връзката“, коментира Османи.

Той смята, че като цяло институциите са реагирали така, както е трябвало в подобни случаи.

"Нито може да се генерализира подобен индивидуален инцидент и да се правят изводи как държавата се държи с общностите. Република България влиза в процес на избори. Имат избори на 2 април, вече две години няма политическо правителство и това е наистина усложняващ фактор, тъй като изборите обикновено усложняват чувствителните въпроси и не дават място на дипломатите, на тези, които трябва да поддържат комуникация, за да направят това, което трябва. За съжаление и в тази част имаме политика, затова коментирах, че сезонът на провокаторите, бандитите и политическите печалбари е отворен и вече всички са в действие, но трябва да спрем този цикъл на взаимно влошаване на отношенията и да го върнем обратно към позитивния дневен ред“, заяви още Османи.

На въпрос дали върхът на държавата координира действията, които предприема за евентуална забрана за влизане на български политици и граждани, които обиждат македонския народ, неговите чувства и идентичност, Османи отговори утвърдително.

Първият дипломат на Скопие изрази увереност, че с искането българският евродепутат Ангел Джамбаски да получи забрана за влизане в страната на 4 февруари, годишнината от рождението на Гоце Делчев, "нашето общество само му дава шанс да да бъде избран отново за евродепутат“.

"Българското общество го отхвърли на последните избори, не допуснаха партията му да влезе в  парламента. За съжаление смятам, че нашето общество току-що осигури на Джамбаски още един мандат в Европейския парламент, създавайки от него политическа звезда, след като бе тотален маргинал в българското политическо общество“, подчерта Османи в интервюто.