Министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи заяви, че е отворен за разговори с българската общност, както и че планира такъв диалог с инициаторите на клубовете, за да се види каква е целта им. Той добави, че е в интерес на Скопие българската общност да бъде интегрирана и в отлични отношения с всички останали общности в страната,предава македонската редакция на Радио "Свободна Европа“.

"Ако целта е българската общност да има свои организации и клубове, които да се представят, ако идеята е българската общност да се утвърди по-добре, или да се интегрира българската общност в системата, за да се предотвратят евентуални дискриминационни политики спрямо българската общност, тогава е необходимо българската общност да бъде интегрирана в системата. Нека да видим кои са най-добрите начини да го направим. Не мисля, че ще бъде постигнато чрез разгневяване на обществеността“, заяви Османи.

Относно щетите на културния клуб "Цар Борис III" в Охрид той каза, че това са провокации, които се опитват да влошат отношенията и подчерта, че Министерството на външните работи е едно от първите, които са реагирали и осъдили тези събития.

Министърът каза, че като правителство са имали резерви към избраното от този клуб име, защото според тях това е провокация за отношенията между страните.

"Така се възприема ролята на тези исторически личности у нас. Но независимо от името и възгледите, никой в ​​тази страна не трябва да бъде обект на атаки, особено не насилствени. Имаме нулева толерантност към атаките, особено към по-малките общности“, увери Османи, като посочи, че сега има ново законово решение и можем да говорим с инициаторите на тези клубове.

В началото на този месец македонското Събрание прие промени в Закона за сдруженията и фондациите, според които е забранено да се кръщават обекти на имена на противоречиви исторически личности. Според закона двата клуба "Ванчо Михайлов" и "Цар Борис III" имат три месеца да сменят имената си. Официална София изрази опасения, че това може да ограничи правото на сдружаване на българите в РСМ.