Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи призова ЕС да действа по-бързо в интегрирането на шестте страни от Западните Балкани или рискува връщане на етнически конфликти в региона, пише европейската редакция на Politico.

"Северна Македония е мултиетническа, мултикултурна... Единственият наратив, който подчинява тези противоречиви нагласи и се е превърнал в спойка за всички тях, е Европейският съюз", е заявил Османи по време на посещение в Брюксел.

"Така че имате всички групи, социални, културни, религиозни, етнически, всички споделят един и същ идеал: ЕС", е добавил външният министър.

Всичките шест държави от региона, Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания и Косово, са подали молби за членство в ЕС и са с различен напредък.

Всички страни с изключение на Косово получиха статут на кандидатки, но в повечето случаи преговорите за присъединяване са в застой от години.

Брюксел започна преговори за присъединяване със Северна Македония през юли 2022 г., а в момента страната преминава през процеса на мониторинг в ЕС, по който ще се провеждат срещи до края на годината.

През ноември Европейската комисия заяви, че процесът върви "гладко", но че Скопие все още има какво да подобри в изкореняването на корупцията и организираната престъпност, както и в реформирането на публичната си администрация.

Османи, принадлежащ към албанската етническа група, предупреди за потенциални опустошителни последици, ако усилията за разширяване на ЕС се провалят.

В Северна Македония въоръженият конфликт от 2001 г. между етническите албанци и македонското правителство завърши с мирно споразумение, в което бяха заложени по-големи политически права на малцинствата и децентрализация на управлението, което Османи определи като положителен и "работещ" контрапример на Дейтънското споразумение за Босна и Херцеговина.

Но рискът от етнически конфликти винаги съществува.

"Съществува дебат дали на Балканите могат да функционират мултиетнически демокрации", е заявил външният министър.

"Ако се провалим, поради това, че [ЕС] не е достатъчно настойчив, мисля, че това ще бъде началото на ефекта на доминото в целия регион", е добавил той. "И посланието [ще бъде], че на Балканите мултиетническите демокрации не могат да работят."

И все пак перспективите на региона за членство в ЕС са изправени пред силни политически препятствия. След победата на крайнодесния евроскептичен лидер Герт Вилдерс в Нидерландия и заплахите на унгарския министър-председател Виктор Орбан да блокира преговорите за присъединяване на Украйна, съществува риск инерцията в полза на разширяването на ЕС отново да спре.

За да заобиколи тези пречки, Османи има прагматично решение: процес на постепенна интеграция в три стъпки.

Страните кандидатки първо ще получат статут на "наблюдатели" на масата на ЕС по време на заседанията на Съвета, след това ще получат достъп до вътрешния пазар и накрая ще получат право да получават средства от структурните и кохезионния фонд на ЕС - без да стават пълноправни страни членки.

Понастоящем "подходът е "всичко или нищо", е заявил Османи добавяйки: "Защо просто да не започнем да се интегрираме в ЕС преди пълноправното членство?"