Външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс има преднина от цели 22 пункта пред бившия финансов министър Риши Сунак в надпреварата за следващ министър-председател на Консервативната партия и премиерското кресло във Великобритания, според последното проучване на Opinium Research, цитирано от електронното издание Business Standard.

Съгласно данните от допитването, Тръс получава 61 процента от гласовете, докато Сунак е получил само 39 процента.

Opinium Research взе извадка от 570 консервативни членове между понеделник и петък, сред които членовете на партията бяха решили как ще гласуват на текущите избори за ръководство.

По-рано Сунак обеща да подкрепи най-уязвимите хора в Обединеното кралство на фона на нарастващата енергийна криза в страната.

"Хората се нуждаят от уверение сега за това, което ще направим, и аз не се извинявам, че се концентрираме върху това, което има най-голямо значение. Защото каквито и да са "думите за подкрепа“ на другите, не можете да отоплявате дома си с надежда“, пише той в мнение за британският ежедневник The Times.

Сунак казва, че се е съсредоточил изцяло върху справянето предизвикателствата пред домакинствата, като инфлацията, пред които страната му е изправена днес. Няколко анализатори и последователни проучвания обаче посочват, че най-належащото предизвикателство, пред което е изправен Сунак, е пътят към Даунинг стрийт 10.

Резултатите от изборите за ръководството на Консервативната партия трябва да бъдат обявени само след няколко седмици, но изглежда, че победата на Лиз Тръс над Риши Сунак е неизбежна. Резултатът от гласуването, за да се реши кой ще замени Борис Джонсън като следващ британски министър-председател, се очаква на 5 септември.

"YouGov й дава преднина от 34 точки, която се разширява, при принудителен избор, до преднина от 38 точки (69 процента към 31 процента). Разделете 16-те процента, които са заявили, че не знаят как ще гласуват, по равно между кандидатите и, ето, Тръс има преднина от 32 точки (66 процента срещу 34 процента)“, се казва в проучването.

Превод и редакция: Иван Христов