Цените на петрола бавно падат отново след скока, предизвикан от началото на руската военна операция в Украйна, за голямо облекчение на политици, компании и шофьори по света, пише Business Insider.

Американският петрол WTI поевтиня с 28% от пиковите стойности, регистрирани в началото на юни, като в сряда цената му достигна 90 долара за барел.

Бенчмаркът Brent се понижи с 24% от юнския си връх и се търгуваше за 95 долара за барел в сряда. От март, когато цената му достигна рекордните 140 долара за барел, той е поевтинял с повече от 30%.

Защо цените на петрола падат? Този спад се дължи на три фактора: страховете от възможна рецесия, стабилността на производството в Русия и отслабването на търсенето. Никой обаче не може да каже със сигурност какво ще последва, отбелязва авторът на статията.

Глобалната икономика се забавя

Ключов фактор за понижаване на цените са нарастващите страхове, че големите световни икономики може да изпаднат в рецесия през следващата година. Когато икономиките се забавят, търсенето на енергия естествено намалява.

Икономиката на САЩ се сви за две поредни тримесечия през първата половина на 2022 г., според данни, публикувани през юли. В момента Обединеното кралство и еврозоната са изправени пред заплахата от тежка рецесия.

"Приказките за икономически спад се отразяваха на цените на петрола през цялото лято, изисквайки значителна корекция, която ще бъде приветствана от онези, които са ужасени от необходимостта да зареждат колите си“, казва Крейг Ерлам, старши пазарен анализатор в платформата.

Някои експерти казват, че укрепването на долара също е повлияло на глобалното търсене, причинявайки спад на цените. Според тази теория, тъй като петролът се търгува в долари, скокът в стойността на американската валута е направил тази стока непосилно скъпа за някои купувачи.

Русия продължава да произвежда големи количества петрол

Друг фактор, на който анализаторите обръщат по-малко внимание, е, че руското производство се задържа на по-високо ниво, отколкото мнозина очакваха.

Санкциите, наложени на Москва заради действията й в Украйна, накараха мнозина рязко да понижат очакванията си за руския добив на петрол, което накара търговците да повишат цените.

Въпреки това, очакваният спад в руското производство не се е проявил досега. Москва увеличи продажбите за Индия и Китай, докато вътрешното търсене остана силно през лятото. Тоест на пазара имаше повече петрол от очакваното.

"Пазарният консенсус относно способността на Русия да пренасочва петролните потоци към купувачите беше твърде песимистичен“, обясниха анализаторите на JPMorgan в информационна бележка.

Шофьорите предпочитат да си стоят вкъщи

От страна на търсенето настоящите индикации са, че нуждата от петрол не е била толкова силна, колкото мнозина очакваха, дори преди прогнозираното забавяне на растежа. Например миналия месец Администрацията за енергийна информация на САЩ съобщи, че през първата седмица на юли е отчетено най-ниското сезонно коригирано търсене на бензин от 1996 г. насам.

Междувременно анализаторите казват, че решението на президента Джо Байдън да разтовари стратегическите петролни запаси, за да ограничи растящите цени на бензина, също е допринесло за част от поевтиняването на петрола.

Анализаторите са разделени относно това какво да се прави по-нататък

Анализаторите на Уолстрийт не са единодушни дали цените на петрола ще продължат да падат или ще започнат отново да се покачват.

Анализатори от Citigroup смятат, че до края на годината цените може да паднат до 65 долара, ако сериозна рецесия удари световната икономика. Те прогнозират, че при липса на такава рецесия цените на петрола може да паднат до около 85 долара до края на годината.

Goldman Sachs понижи прогнозите си тази седмица, но заяви, че все още очаква цените на петрола да се повишат отново, не на последно място защото според анализаторите му търсенето сега е по-високо, отколкото мнозина смятат. Служители на банката прогнозират, че петролът Brent ще се повиши до 110 долара през третото тримесечие и до 125 долара през четвъртото.

Превод и редакция: Иван Христов