Масовите атаки с дронове, насочени към военна техника, се превърнаха в определящ елемент на войната в Украйна и армиите и на двете страни в конфликта работят усилено, за да се адаптират към тази нарастваща заплаха. В много случаи бронирани превозни средства от висок клас, които струват милиони, се унищожават от системи, които струват само няколкостотин долара, отбелязват в редакцията на изданието Business Insider.

Защитата срещу БпЛА вече е нещо обичайно. Танковете често са оборудвани с големи заварени "клетки“, които не позволяват на дронове-камикадзе да ги извадят от строя.

"Все повече и повече хора са съгласни, че тези клетки и подобни защити са тук, за да останат, защото безпилотните системи са бъдещето на войната“, пише BI.

Тъй като дроновете, подобно на противотанковите оръжия, стават все по-често срещани във войната, такава защита ще стане постоянна част от оборудването на бронираните превозни средства, отбеляза Марк Канциан, старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания.

"В бъдеще“, обясни той, "или ще видите танкове, които вече са оборудвани с тях, или ще има стандартен комплект, който може да бъде инсталиран“.

Наскоро публикувани онлайн снимки показват американски танк M1A1 Abrams с импровизирани клетки. Както отбелязва BI, тези клетки са изградени отстрани и отгоре на купола, осигурявайки на танка външна защита от дронове-камикадзе, особено малки FPV БпЛА.

"Последните снимки предполагат, че дори Abrams, считан за най-добрия танк, който Украйна е получавала от западните съюзници, се нуждае от повече помощ за защита срещу дронове и други противотанкови оръжия“, отбелязва BI.

Отбелязва се, че ранните модели на такава броня покриваха само определени зони на машината - например горната част, докато страничните и задните части оставаха незащитени. Новата клетка на Abrams обаче изглежда, че е проектирана по-целенасочено, за да добави още един слой защита и потенциално да подобри оцеляването на екипажа.