Атика и значителна част от Централна Гърция бяха ударени от силни бури, които доведоха до наводнения в ранните часове на деня, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini, като припомня, че метеорологична система, наречена "Елиас“, ще се задържи над южната ни съседка до четвъртък.

Властите настоятелно съветват гражданите да избягват пътувания, които не са наложителни. Жителите и служителите в Стерея, Западна Гърция и Йонийските острови са в повишена готовност. В сряда училищата в няколко общини в Пелопонес, Фтиотида и Тесалия ще останат затворени, а държавната машина е в повишена готовност в тези райони. Училищата в Атика обаче ще работят както обикновено.

По-конкретно, според специален бюлетин на Националната метеорологична служба (EMY), централната и южната част на континентална Гърция (Тесалия, Стерея и Пелопонес), Спорадите, Евбея и Западен Крит може да очакват силни дъждове и гръмотевични бури в сряда. Освен това ще има проливни дъждове и гръмотевични бури в западната част на Цикладите, западните и южните части на Атика и северната част на Егейско море.

Най-значителни количества валежи се очакват в префектурите Кардица, източните и южните части на Магнезия, Евритания, Фтиотида, Фокида, Виотия, Спорадите и Северна Евбея.