Метеорологичен фронт "Елиас“ засегна сериозно втория по големина гръцки остров – Евбея, където силните валежи превърнаха улиците в градовете в същински реки, съобщава държавната информационна агенция на южната ни съседка – ANA-MPA.

Министърът на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас посети региона, за да помогне за координиране на усилията за ограничаване на въздействието на стихията.

Главната пътна ос на острова, която свързва южната и северната му част, е блокирана от свлачище при Дервени, докато дървета, паднали върху електропроводите, доведоха до прекъсвания на електрозахранването и проблеми с водоснабдяването в няколко района.

50 пожарникари с 28 противопожарни автомобила заедно с персонал от две звена за горски операции (EMODE) и с едно звено от специалния отдел за реагиране при бедствия (EMAK) подпомагат спасяването на хора, хванати капан, и при изпомпването на наводнени домове.

За свлачища бе съобщено и в селата Истиеа и Пефки, в северната част на Евбея.

Кикилиас пътува до острова с кораб от град Глифа, в района на Фтиотида в Централна Гърция, като проследи операциите в двете села. В Пефки Кикилиас се срещна с представители на регионалната и местната власт. След това той замина за Ровиес, където инспектира ситуацията в града и разговаря с жителите му.

Метеорологична станция в Истия регистрира повече от 230 000 кубични метра вода на 0,1 хектар от сряда сутринта. В село Мантуди водата по улиците е дълбока над един метър.  

Междувременно река Сперхиос в централната част на Гърция започна да прелива в района на Франтци, наводнявайки голяма земеделска площ и принуждавайки полицията да затвори движението по пътя от Ламия. Съобщава се, че жителите на село Кома са в готовност да се евакуират от домовете си, ако водите на реката се покачат.