Метеорологичният фронт "Елиас“ постепенно отслабва в Гърция, но рискът от наводнения остава висок заради покачващите се нива на реките, след като страната бе ударена от две мощни бури само в рамките на по-малко от месец, предава Associated Press.

В Централна Гърция бе съобщено за сериозни наводнения и щети по инфраструктурата в земеделския сектор. Общински работници раздаваха бутилирана вода в засегнатия от бурята град Волос, където електричеството и водата бяха спряни за трети пореден ден. Аварийни екипи използват багери, за да разчистят осеяните с отломки пътища, блокиращи достъпа до отдалечени близки райони.

Двете бури, "Даниел“ и "Елиас“, връхлетяха Централна Гърция и остров Евбея в продължение на три седмици през септември, като убиха няколкостотин хиляди селскостопански животни и нанесоха щети на магистрали, второкласни пътища и железопътна мрежа.

Въпреки подобряването на времето, рискът от допълнителни наводнения остава висок в няколко централни градове и райони, тъй като бреговете на реките остават уязвими от високите нива на водата, предупредиха властите.

Правителството в Атина изчислява, че са нанесени щети за повече от два милиарда евро преди последната буря. Властите обещаха спешна помощ на засегнатите, включително от фондовете на Европейския съюз.