Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че е най-вероятно в Белград да се проведат нови избори, след като от изборите на 17 декември досега никой не е успял да си осигури достатъчно мнозинство на местните избори. Това е заявила Бърнабич пред TV Prva, предава Tanjug.

"Струва ми се, че най-вероятно ще отидем на избори. Още веднъж искам да кажа, абсолютно убедена във всичко, което направихме, че нито един глас не беше откраднат. Че имаше повече системи за контрол. Такъв контрол никога не е имало на избори в Сърбия. Избирателните списъци са достъпни и напълно прозрачен, всеки който желае има достъп до тях на уебсайта на Министерството на държавната администрация, местното самоуправление", е коментирала тя.

Според думите й избирателният списък се актуализира автоматично на всеки три месеца.

Ана Бърнабич е заявила, че никога няма да приеме международно разследване на изборите в Сърбия, защото то призовава за премахване на институциите и суверенитета на Сърбия, "за които загинаха нашите предци".

Бърнабич е обяснила, че "част от опозицията иска от Европейската комисия и международната общност да спрат всички институции в Сърбия", като предложи международно разследване на изборите на 17 декември.

"На изборите имаше 5700 наблюдатели, от които над 450 международни, само ЦРТА (сръбската неправителствена организация, която наблюдаваше изборите) имаше над 2500 свои наблюдатели. Така че още веднъж искам да кажа на хората, муха не може да хвърчи и нито един глас не може да бъде откраднат. Така че тези избори минаха, те бяха легитимни, особено в Белград бяха наблюдавани, особено в Белград техните наблюдатели бяха съсредоточени и имаха контрольори там“, е допълнила премиерът на Сърбия.

Бърнабич заяви, че е очевидно, че не може да се формира мнозинство в градското събрание.

В края на миналата година се проведоха масови антиправителствен протест в Белград, като при първия на 24 декември, протестиращите се опитаха да щурмуват сградата на кметството. Протестиращите оспорваха резултатите от избори в Сърбия и на редица места се стигна до сблъсъци. Полицията арестува 35 души, а президентът Александър Вучич свика Съвета за национална сигурност.