Черногорският клана "Кавач" заплашва живота на сръбския президент Александър Вучич и води медийна кампания срещу него". Това е заявила председателят на Скупщината (парламента) на Сърбия и бивш премиер Ана Бърнабич в интервю за TV Happy.

Черногорските медии публикуваха фрагменти от криптирана кореспонденция в платформата SKY между лидера на клана "Кавач" Радое Звицер и бивш полицай (Любо Милович). В криптирания разговор от 4 февруари 2021 г. Звицер заявява, че арестите на членове на организираната престъпна група са започнали в Сърбия, защото "Вучич е бил уплашен".

"Заплахата за живота на Вучич съществува, докато Радое Звицер е на свобода", е заявила председателят на сръбския парламент.

Според нея опозиционните медии са отричали, че черногорската мафия представлява реална заплаха за живота на сръбския държавен глава, тъй като той пречи на дейността им в Сърбия, но публикуваната кореспонденция потвърждава всичко. В един от публикуваните откъси Звицер се оплаква, че е трудно да се води кампания в медиите, защото сръбският президент е "обхванал всички медии".

"Медийните удари и атаки срещу Вучич и семейството му продължават непрестанно. Това е последователната дехуманизация, за която говорихме през всичките тези години, в тази дешифрирана кореспонденция виждате доказателства и съществуването на план", е подчертала Бърнабич.

Специално внимание черногорските медии по-рано обърнаха на емоционалното изявление на лидера на престъпната група в кореспонденцията, че Черна гора "след Сърбия е най-лошата страна и не е добре да се отглеждат деца тук".

Специалната прокуратура на Черна гора внесе във Върховния съд в Подгорица обвинения срещу 16-членна престъпна група за контрабанда на повече от 5 тона кокаин от Латинска Америка към Европа в периода 2019-2021 г.

Сред инициалите на обвинените лидери на организираната престъпна група, които са в неизвестност, са Р.З., Л.М., което съответства на имената на главата на клана "Кавач" Радой Звицер и бившия полицай Любо Милович.

През април полицейската служба на Европейския съюз Европол публикува доклад "Разкриване на най-застрашаващите ЕС престъпни мрежи", в който посочва значителното присъствие на престъпни кланове от бивша Югославия в Латинска Америка и контрола им върху доставките на кокаин за Европа, както и участието им в корупция, отвличания, убийства, контрабанда на оръжие, пране на пари и документни измами.