Властите на Буркина Фасо наредиха незабавното спиране на Radio France Internationale (RFI), обвинявайки го в излъчване на "сплашващо послание“, приписвано на местен терористичен лидер, предава AFP.

Като предава това съобщение, RFI "по този начин допринася за отчаяната маневра на терористичните групи да разубедят хиляди жители на Буркина Фасо, мобилизирани да защитават родината си“, обясняват от правителството.

Свързаната с Ал Кайда Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите (GSIM) наскоро публикува видео, в което един от нейните лидери в Буркина Фасо заплашва да атакува села, защитавани от цивилни спомагателни части на армията.

Армията е набрала 90 000 души за три седмици, за да се справи с джихадистките атаки.

Правителството на Буркина Фасо също разкритикува RFI за докладването на "погрешна информация за предполагаемата организация на преврат през ноември".

"Правителството реши незабавно, до второ нареждане, да спре излъчването на програмата RFI на цялата територия на страната“, се добавя в изявлението.

Журналист от Франс прес в Уагадугу съобщи, че от този следобед програмата на това радио вече не се излъчва.

Буркина Фасо, сцена на два военни преврата за осем месеца и обект на джихадистки атаки от 2015 г. насам, е втората страна в региона, която забрани RFI тази година, след Мали, също водена от превратаджии и където джихадисткото насилие властва от март .