Размерът на щетите, причинени от миналогодишните бури "Даниел“ и "Елиас“ в Гърция, надхвърля три милиарда евро, почти половината от които са необходими за ремонт на пътна и железопътна инфраструктура и училища. Това подчерта премиерът на южната ни съседка Кириакос Мицотакис, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

В рамките на събитие, представящо работата по възстановяване на щетите от бурите, министър-председателят на Гърция благодари на регионалните и общинските местни власти и на всички жители на Тесалия за тяхното търпение, стоицизъм и решителност да поправят "голямото разрушение, което всички ние преживяхме“.

"Усилията, които бяха положени, следваха едно основно правило: никой гражданин на Тесалия, независимо колко географски изолиран може да е, не трябва да се чувства лишен от грижата на централната държава. Ето защо в нито един момент не сме взели предвид технократичните подходи на разходите и ползите“, подчерта той.

Мицотакис увери присъстващите, че пътищата ще бъдат възстановени по-най-добрия начин, така че да обслужват и най-затънтеното кътче на Тесалия.

По думите му само за доброто фискално състояние на растящата икономика и възстановяването на инвестиционния рейтинг "би било много съмнително дали можем да намерим средствата, които трябва да бъдат насочени към Тесалия от нашите национални резерви“.

Той добави, че средствата трябва да бъдат пренасочени от други проекти, за да се помогне на Тесалия в този момент на нужда.

Европейското измерение при предоставянето на финансиране също е ключово, подчерта още гръцкият премиер.