Въоръжени бунтовници са нападнали училище в западна Уганда, убивайки най-малко 41 души, предимно ученици и отвличайки шестима души. Това са съобщили угандийските власти, цитирани от CNN.

Някои от хората са насечени до смърт с мачете, докато други са загинали, когато спалните им помещения са подпалени, е заявил военният говорител Феликс Кулайгие пред CNN.

Около 20 членове на свързаната с ИДИЛ бунтовническа група на Съюзническите демократични сили (ADF) са нападнали средноучилище късно вечерта на 16 юни, според армията на Уганда.

 

Училището се намира по протежение на границата на Уганда с Конго в град Касесе и обучава деца на възраст между 13 и 18 години. От загиналите 39 са ученици, а двама са от местната общност, са заявили местните власти.

Те все още се опитват да потушат пожара. Военните подозират, че може да бъдат открити още тела, но са заявили, че в училището вече няма хора.

По време на атаката в сградата е имало 62 души.

 

"Съчувстваме на семействата и части на UPDF (Угандийските народни отбранителни сили) са на място за да защитят района“, е добавил Кулайгие.

Говорителят на военните операции на Уганда в Демократична република Конго (ДРК), майор Билал Катамба, е заявил пред CNN, че военните преследват заподозрените в ДРК и смятат, че се насочват към националния парк Вирунга.

Майор Дик Олум, командващ операцията в източната част на ДРК, е заявил, че бунтовниците са прекарали два дни в града, където са развеждани от местните жители, преди убийствата.

"Всички трябва да бъдат нащрек“, е предупредил той жителите на Касесе.

Базирана по протежение на планинската граница между Уганда и ДРК, бунтовническата група е започнала да се бие срещу правителството, след като е основан в средата на 90-те години.

Групата е санкционирана от Съединените щати и ООН през 2014 г. за терористични дейности в региона, включително нападения срещу деца.

Министерството на финансите на САЩ осъди бунтовниците "за насочване към деца в ситуации на въоръжен конфликт, включително чрез убийства, изнасилване, отвличане и принудително разселване“.

През януари е обвинена в детониране на бомба по време на църковна служба в ДРК, убивайки най-малко 12 богомолци.