В средата на следващата седмица Бундесверът ще започне обучение на украински войници за работа с танкове Leopard 2, съобщава изданието Der Spiegel.

Източници на редакцията разкриват, че ВВС на ФРГ вече са транспортирали от Полша първите групи украински войници за обучението. То ще се проведе на военен полигон в долносаксонския град Мюнстер, където украинците се обучават как да боравят с бойни машини на пехотата Marder.

Според Der Spiegel курсовете ще бъдат ускорени и ще продължат едва 6-8 седмици. Обикновено подготовката за управление на Leopard 2 отнема няколко години, отбелязва изданието. От Бундесверът признават, че украинските военни ще бъдат обучени само на основни умения за боравене с танковете, както и на взаимодействие между Leopard 2 и Marder на бойното поле.

Ако всичко върви по план, първите украински военни ще бъдат изпратени на фронта с Leopard 2 в края на март, пише Der Spiegel. Припомня се, че от началото на войната около 1 500 украински войници са преминали обучение в Германия за работа с различни бойни системи, като самоходни зенитни установки Gepard и гаубици Panzerhaubitze 2000.

На 25 януари германското правителство потвърди, че ще изпрати 14 танка Leopard 2 в Украйна и ще даде разрешение на други страни за реекспорта им. Според министъра на отбраната на Германия Борис Писториус Leopard 2 ще бъде изпратен в Украйна "до края на март". Други страни, по-специално Великобритания, Норвегия, Полша, Словакия и Франция, също обявиха намерението си да предоставят на Киев танкове западно производство. Киев очаква да получи до 140 танка от 12 държави.