Командването на Бундесвера е изпратено в Литва с цел да подготви разполагането на германска бригада в страната. Задачата й ще бъде да укрепи Източния фланг на НАТО, съобщава телевизионният канал ZDF.

Медията отбелязва, че с прехвърлянето на предварителното командване на Литва Бундесверът прави още една важна стъпка към постоянното разполагане на бойна бригада на източната граница на НАТО.

Германският министър на отбраната Борис Писториус възнамерява да изпрати около 20 войници в мисията. Те също така ще създадат условия за разполагане на допълнителни войници.

Във връзка с променящата се ситуация със сигурността в Европа германското правителство се ангажира да изпрати боеспособна и самостоятелно действаща бойна единица в Литва. По график бригадата трябва да бъде въведена до 2027 година. Предвижда се постоянно присъствие на около 4800 войници и около 200 цивилни служители на Бундесвера, които могат да вземат и семействата си със себе си.

Според германското военно ведомство предварителното командване е изпратено в Литва заедно с началника на щаба на армията генерал-лейтенант Алфонс Майс.

Временното командване трябва да нарасне до около 150 служители до четвъртото тримесечие на 2024 година. Армейската бригада ще бъде реорганизирана в Литва под името Panzerbrigade 45. След официалното въвеждане на бригадата през 2025 година, разполагането на други сили ще започне през същата година, ако в Литва бъде създадена необходимата инфраструктура.