Долната камара на парламента на Германия одобри плана на управляващата коалиция да заеме до 200 милиарда евро (195 милиарда долара) за справяне с енергийната криза, както и необходимото тази година спиране на конституционното ограничение върху нетния дълг, пише Bloomberg.

Администрацията на канцлера Олаф Шолц обяви миналия месец, че ще пренасочи фонд, използван за компенсиране на въздействието на пандемията от коронавирус, и ще го подкрепи с допълнителни пари. Шолц каза, че новият механизъм за извънбюджетна стабилизация ще позволи мерки за поставяне на "голям защитен чадър“ над най-голямата икономика в Европа.

Доходността на германските 10-годишни облигации надхвърли 2,5% за първи път от 2011 г. след вота, тъй като търговците се опасяваха за потенциално по-голямо предлагане на облигации за финансиране на плана.

Стратезите на Bank of America заявиха в скорошна бележка, че нетното емитиране на държавни облигации в еврорегиона ще счупи рекордите през 2023 г., като инвеститорите трябва да усвоят повече след края на изкупуването на облигации от ЕЦБ.

Някои от колегите на Германия в Европейския съюз заявиха, че планът на Шолц, целящ да предпази потребителите и бизнеса от скокове на цените на газа, застрашава солидарността в блока, рискува да изкриви енергийните пазари и може да наруши трансграничните потоци на енергия и природен газ.