Петима американски републикански сенатори, водени от Марко Рубио, поискаха  от администрацията на президента Джо Байдън да забрани пътуванията между САЩ и Китай поради внезапното увеличение на броя на случаите на респираторни инфекции, пише Reuters.

"Трябва незабавно да ограничим пътуването между САЩ и Китай, докато не разберем повече за опасностите, породени от тази нова болест", се посочва в писмото, подписано от Рубио, заместник-председател на комисията по разузнаване на Сената.

Ръстът на инфекциите в Китай се превърна в глобален проблем миналата седмица, когато Световната здравна организация отправи официално искане към Китай за информация относно потенциално тревожно нарастване на респираторните заболявания и клъстерите на пневмония при деца.

През последните месеци САЩ и Китай увеличават броя на полетите между страните, които остават доста под нивата от 2019 г., преди пандемията от Covid-19.

През януари 2020 г. тогавашният президент Доналд Тръмп забрани на повечето неамерикански граждани, които са били в Китай през предходните две седмици, да влизат в САЩ поради опасения относно разпространението на Covid-19, но не ограничи или отмени полетите между две страни.