България зае 60-то място в тагодишното издание на Индекса за върховенство на закона, изготвен от базираната във Вашингтон неправителствена организация World Justice Project, показва справка на официалната интернет страница на проекта.

В публикувания днес доклад се посочва, че Дания оглавява списъка от общо 140 държави. В рамките на Европейския съюз България и Унгария са класирани най-ниско по отношение на върховенството на закона, съответно 60-то и 73-то.

Сред страните от Западните Балкани най-добро е положението в Косово (57 място), следвано от Северна Македония (63) и Босна и Херцеговина (70). Черна гора не е спомената в списъка. Сърбия, която отбелязва спад спрямо миналата година, е на 83-то място тази година, докато Албания е на 87-о място.

От 2009 г. насам индексът на базираната във Вашингтон неправителствена организация измерва развитието на върховенството на закона въз основа на осем фактора: ограничения на правителствените правомощия, липса на корупция, отворено управление, основни права, ред и сигурност, регулаторно прилагане, гражданско и наказателно правосъдие. Повече от 154 000 домакинства и 3600 правни експерти са били анкетирани за съставянето на тазгодишния Индекс на върховенството на закона.

Дания, Норвегия, Финландия, Швеция и Нидерландия се открояват като примери за върховенство на закона. Те заемат първите пет места в класацията на правовите държави. Германия е на шесто място, тъй като не е получила най-добри оценки за прозрачност на управлението и административната дейност, както и защото услугите не са достатъчно достъпни за журналистите.

В дъното на списъка са Хаити, Демократична република Конго, Афганистан, Камбоджа, а на последно място е Венецуела.