България издаде дипломатическо разрешение за специален полет на авиокомпания "Россия" да прелети през нейното въздушно пространство за участието на първия дипломат на Москва Сергей Лавров в срещата на Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Северна Македония, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от МВнР в София.

"Разрешението за дипломатическо прелитане е временно и е валидно 3 часа преди и 72 часа след определената дата и час на прелитане. Това разрешение е предоставено на руския външен министър Сергей Лавров за участие в срещата на ОССЕ в Скопие и е изключение от прилагането на санцкиите на ЕС спрямо него.Това разрешение не важи за членовете на неговата делегация, които са и лица, подложени на санкции на ЕС, както е пряко посочено в ответната нота на българската страна“, се посочва в съобщението.

Пояснява се, че разрешението е издадено въз основа на искане от Министерството на външните работи на Северна Македония като действащ председател на ОССЕ през 2023 г. и организатор на 30-ата среща на Министерския съвет на ОССЕ в Скопие.

По-рано Лавров, изказвайки се на форума "Примаковски четения", заяви, че руската делегация ще участва в срещата на Министерския съвет на ОССЕ в Скопие, ако България отвори въздушно пространство за полета на руската делегация, а руският посланик Елеонора Митрофанова потвърди пред ТАСС, че разрешението е полученено.

Срещата на външните министри на ОССЕ ще се проведе от 30 ноември до 1 декември в Скопие.