Северна Македония ще може да се снабдява с газ от няколко източника през България. Това стана възможно след подписването в понеделкник на Договора за междусистемна връзка за доставка и разпределение на газ в междусистемната точка Кюстендил – Жидилово между "ГА-МА" АД и "Буглартрансгаз" ЕАД, съобщава скопската "ТВ 21“.

"Подписването на това споразумение е от голямо значение, защото отваря възможност за увеличаване на сегашния капацитет на газопровода с България, както и освобождаване на допълнителни мощности за ползване от повече доставчици и диверсификация на източниците ни за доставки, както и използване на всички източници, които са в момента, присъстват на пазара на природен газ в Република България“, заяви министърът на икономиката Крешник Бектеши при днешното подписване на споразумението в София.

Споразумението беше подписано от главния изпълнителен директор на ГА-МА АД Скопие Александър Арсич и главния изпълнителен директор на Булгартрансгаз Владимир Малинов.

На подписването на договора присъства и изпълнителният директор на Национални енергийни ресурси АД Скопие Байрам Реджепи.

Споразумението за междусистемна връзка между ГА-МА АД и Булгартрансгаз определя подробно условията, оперативните процедури и разпоредбите относно доставката на природен газ в точката на междусистемна връзка на македонско-българската граница в точката на междусистемна връзка Кюстендил-Жидилово, с цел улесняване на ефективната оперативна съвместимост по взаимосвързаната преносна мрежа.

По-специално договорът регламентира повишаването на налягането в компресорната станция. Техническият капацитет в точката на доставка ще бъде 3 044 000 стандартни кубични метра, което означава, че техническият капацитет ще се увеличи с 500 000 стандартни кубични метра с възможност за освобождаване на допълнителни неизползвани текущи мощности.

Споразумението също така променя методологията за изчисляване на количеството газ и метода за определяне на качеството на газа и неговия анализ и редовна проверка, т.е. измерването на енергията ще се преобразува в киловатчасове [кВч] вместо в стандартните кубични метри при референтна температура от 20 ℃ [nm3].

Диапазонът на допустимия състав на газа се увеличава, което позволява внос на газ от различни източници. Минимално/максимално допустимите стойности на газовия състав са равни на тези на Гърция и България, където е възможно постъпването на газ и от други източници.

Началният час на газовия ден е определен в 18:00 ч. вместо досегашния 20:00 ч., с цел привеждане в съответствие с нормите на ЕС.

Уговорено е началото на изпълнението да бъде от 01.01.2023 г. Периодът до началото на внедряването ще се използва като тестов период между двата оператора, през който ще трябва практически да се отработят всички работни процедури. Междувременно трябва да се сключат нови договори с доставчици и потребители и да се приемат нови правила за работа.