Изследване на немския национален ежедневник Die Welt разкри, че въпреки известната позиция на България срещу доставките на оръжие за Украйна, София е подкрепяла Киев с муниции и дизел през решаващите месеци от войната. Ежедневникът определя поведението на страната ни с думите: “Изключително вникване в тайна стратегия - и несравнима храброст".

Изданието припомня, че при своето посещение в Киев на 28 април Кирил Петков нямало как да предложи официална помощ на президента Зеленски, защото БСП, се обяви категорично против доставките на оръжие от солидарност с Русия. 

Според немския национален ежедневник България влезе в историята със своята позиция, че е единствената страна от НАТО, освен Унгария, която не доставя оръжие.

Именно заради разпокъсаната си вътрешна политика и проруските наклонности на голяма част от нейния елит, София се стараеше по време на инвазията да подчертава, че не въоръжава Украйна. Това обаче е било само оправдание, пише Die Welt.

Благодарение на интервюта с украинския външен министър Дмитро Кулеба, бившия български премиер Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев, изданието разбра как България се намесва във войната и използва посредници, за да осигури на Киев жизненоважни доставки на оръжия, боеприпаси и дизелово гориво в критичен момент от сраженията миналата година.

Самите Петков и Василев нарушиха мълчанието си относно истинския мащаб на ролята на България миналата пролет.

"Смятаме, че около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, идват от България“, казва Петков пред немското издание.

По време на пътуването в Киев, според проучването на Die Welt, българското правителство вече е започнало процедура за цялостна военна помощ за Украйна.

От ежедневника припомнят, че при срещата на Зеленски с Петков и двамата са обявили пред медиите изключително странна договорка, че България ще поправя развалени украински танкове,а точно в този момент официално се знаеше, че само България и Унгария от страните в НАТО отказват да доставят оръжие на Украйна.

Всъщност, разкрива вестникът, в същия този момент България вече е задействала таен процес за значителна военна помощ за Украйна. Докато БСП определяше доставките на българско оръжие за украинските сили като "червена линия“, чиновниците на Петков избягвали междуправителствени транзакции и използвали посреднически компании в България и чужбина, за да отворят маршрути за доставка по въздух и суша през Румъния, Унгария, и Полша.

Според изследването на Die Welt по този начин България е покрила една трета от нуждите на страната, а между април и август осигурява и 40% от дизела за армията.

Вестникът пише също, че украинското правителство е потвърдило информацията в тази статия.