Черноморските страни от НАТО България, Румъния и Турция ще създадат съвместни екипи за разчистване на мини и преодоляване на заплахата от тях на фона на войната в Украйна, разкри пред ТАСС военнодипломатически източник.

"На тристранна среща, проведена през септември в София, Турция изложи инициативата за създаване на съвместна група извън компетенциите на НАТО и без участието на Русия. Страните постигнаха принципно споразумение за създаването на такава група, но София и Букурещ считат за необходимо да я подчинят на едно от командванията на НАТО“, обяснява събеседникът на агенцията.

По думите му участниците в срещата в София са се договорили да продължат обсъждането на турската инициатива на експертно ниво, за да се установи правният статут на групата и да се решат финансовите въпроси на нейното функциониране.

ТАСС отбелязва, че не разполага с официално потвърждение на информацията.

От 2001 до 2014 г. в Черно море действа Черноморската група за военноморско сътрудничество (BLACKSEAFOR) с участието на България, Грузия, Русия, Румъния, Турция и Украйна. Сред целите на създаването на групата бе насърчаване на сигурността и стабилността в морското пространство на Черно море и извън него, укрепване на приятелството и добросъседските отношения между държавите от региона и засилване на взаимодействието между военноморските сили на страните.

На 24 февруари 2023 г. Върховната рада на Украйна гласува за оттегляне от споразумението за създаването на групата.