Петимата българи, обвинени, че са част от руска шпионска мрежа, действаща във Великобритания по указание на укриващия се изпълнителен директор на Wirecard Ян Марсалек, пледираха в петък пред лондонски съд "невинни" по обвинение в заговор за шпионаж, предаде Reuters.

46-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 32-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са обвинени в заговор за получаване, събиране или предаване на информация, която би могла да бъде полезна "за цел, накърняваща сигурността и интересите на държавата", в периода между август 2020 г. и февруари 2023 г.

И тримата мъже и двете жени официално се признаха за невинни по време на изслушване в лондонския съд "Олд Бейли".

Русев, Иванова и Джамбазов отхвърлиха и второто обвинение за притежание на 18 фалшиви документа. Те включват български, британски, френски, хърватски, чешки, гръцки, италиански и словенски паспорти, испанска лична карта и чешка шофьорска книжка.

38-годишният Тихомир Иванчев, шестият българин, който също е обвинен в шпионаж, беше официално присъединен към делото, но не даде показания.

На предишното изслушване британските прокурори заявиха, че обвиняемите са били част от организирана мрежа, която е извършвала наблюдение и враждебни действия от името на Русия срещу конкретни цели, включително за потенциални отвличания.

За предполагаемия оперативен център на групата във Великобритания е посочен домът на Русев, като е посочено, че мрежата е получавала задачи от лице, идентифицирано като Ян Марсалек.

Марсалек, бивш главен оперативен директор на фалиралата компания за разплащания Wirecard, не е обвинен в престъпление във Великобритания, но е посочен като съучастник в обвинителния акт.

Той е издирван от германската полиция заради предполагаема измама и понастоящем местонахождението му е неизвестно.

Делото е отложено за следващото изслушване на 16 май, а двамата трябва да се изправят пред съда през октомври.