Унгария може да бъде изключена от Букурещката деветка заради позицията си за Украйна, пише Financial Times, позовавайки се на информирани източници.

"Дипломатите от Букурещката деветка– източноевропейските съюзници на НАТО и ЕС – обсъдиха възможността за изключване на Унгария от бъдещи срещи“, се казва в статията.

Според събеседниците на изданието на последните срещи Унгария е наложила вето върху съвместните решения на групата относно увеличаването на помощта за Украйна, както и одобряването на действията на НАТО за засилване на военната подкрепа за Киев или ускоряване на влизането му в Алианса.

Днес лидерите на Букурещката деветка се срещат в Рига и според официални лица Унгария отново отказва да одобри проект на изявление, с което останалите са се съгласили.

Дискусиите относно изключването на Унгария са много сериозни, казва един от източниците на изданието. Той предположи, че срещата в Рига ще обедини последния в сегашния му състав.

Миналата седмица министърът на външните работи на белгийското председателство на ЕС Ая Лабиб заяви в интервю за Politico, че ЕС трябва да обмисли лишаването на Унгария от правото й на глас заради позицията й относно Украйна. Тази идея беше подкрепена от Австрия.

Напоследък в европейските структури все по-често се обсъждат варианти за евентуално наказание на Унгария за непокорността й по въпроса на Украйна: от саботиране на унгарската икономика до лишаване от право на вето в ЕС.

Унгарският премиер Виктор Орбан от своя страна многократно е говорил за провала на европейската стратегия за Украйна и е предупреждавал да не се въвлича НАТО в украинския конфликт. Според него ръководството на ЕС може да спре конфликта за един ден, но иска директен сблъсък с Русия и върви към него.