Министерството на външните работи на Румъния в четвъртък излезе с изявление във връзка с приемането от Върховната рада на 13 декември на закона "За националните малцинства (общности) на Украйна“, който е сред списъка с изисквания за по-нататъшното придвижване на Киев към Европейски съюз, съобщава "Украинская правда“.

Ведомството изразява съжаление, че украинският парламент е приел закона без допълнителни консултации с Венецианската комисия, както и при липсата на консултации с представители на румънската общност в Украйна, както изисква румънската страна.

"МВнР призовава украинските власти на този етап да се консултират с Венецианската комисия и да изпълнят изцяло нейните препоръки, като се има предвид, че законът предвижда шестмесечен срок за влизането му в сила“, се казва в изявлението.

Сред негативните аспекти на закона според румънското външно министерство са неясно регламентираните въпроси относно езика на обучение и използването на езиците на националните малцинства в официалната бизнес сфера, както и правомощията на централната изпълнителна власт орган, който следва да реализира съответната политика, и консултативния съвет към него.

"Румъния напълно подкрепя европейския курс на Украйна и разбира естественото желание за ускоряване на процеса на сближаване с ЕС, но обръща внимание на факта, че ненавременното ускоряване на законодателния процес в тази област (националните малцинства) значително повлия на процеса на консултации с представители на националните малцинства, които трябва да бъдат по същество, до приемането на закона“, казват от румънското външно министерство.

От там добавят, че анализът на проектозакона за националните малцинства е предоставен на украинската страна в писмо от ръководителя на ведомството Богдан Ауреску, адресирано до Дмитро Кулеба, и също така ще бъде описан подробно в контактите на централния офис на Министерството на външните работи с украинското посолство в Букурещ и румънското посолство в Киев с украинските власти.

Проектозаконът за националните малцинства е едно от изискванията на Европейската комисия за потвърждаване на придвижването на Украйна към Европейския съюз. Към края на октомври украинските експерти оцениха изпълнението на тази област на 5 точки от 10.

В началото на ноември председателят на Радата Руслан Стефанчук заяви, че Украйна е получила становище от международни партньори по проектозакона за националните малцинства. Сега той чака подписа на президента на Украйна.