Финансирането на унгарските опозиционни партии от чужбина, по-специално от Съединените щати, е грубо нарушение на националното законодателство и предизвика най-големия скандал в националната сигурност на страната от 30 години. Това заяви официалният представител на унгарското правителство Золтан Ковач в интервю, публикувано в понеделник във вестник Magyar Nemzet.

"Ние сме изправени пред най-големия скандал за националната сигурност след смяната на режима, защото става въпрос за опит за намеса в унгарските избори от чужбина и това е подкрепено със сериозни доказателства. Унгарските леви партии бяха купени за щатски долари“, заяви Ковач. който заема поста държавен секретар по международни комуникации и отношения в кабинета на министър-председателя на Унгария.

Той отбеляза, че за да се подготви за парламентарните избори тази пролет, коалицията от опозиционни сили е получила 3 ​​милиарда форинта (около 7,5 милиона долара), като значителна част от тези пари идват от чужбина. "Унгарското законодателство забранява финансирането на политически дейности от чужбина“, припомни Ковач.

В унгарските медии скандалът беше наречен "Левите партии за щатски долари". Разследването е извършено от парламентарна комисия и разузнавателни агенции и в момента се обсъжда дали докладът им да бъде публично публикуван.

Миналото лято управляващият ФИДЕС-Унгарски граждански съюз обвини коалиция от опозиционни партии и нейните лидери в незаконно получаване на сериозни финансови средства за кампания от САЩ. Представители на ФИДЕС отбелязаха, че става дума за големи суми, дошли от американска организация, свързана с финансиста Джордж Сорос. Премиерът Виктор Орбан заяви, че окончателната оценка за действията на опозицията трябва да бъде дадена от юристи.

Бившият лидер на опозиционната коалиция на парламентарните избори Петер Марки-Зай призна, че основаното от него социално движение "Унгария за всички" е получило големи дарения от САЩ, по-специално от фондация "Действие за демокрация", които са отишли в предизборната кампания. Той не уточни колко пари са предоставени общо, но каза, че след изборите от тях са останали около 100 милиона форинта (около 250 хиляди евро), които движението планира да използва за политическите си цели.

Въпреки почти откритата подкрепа от страна на САЩ и ръководството на Европейския съюз, унгарската опозиция претърпя поражение на парламентарните избори, проведени в началото на април. Партията ФИДЕС, заедно със своите младши партньори, Християндемократите, спечелиха убедителна победа, спечелвайки 135 от 199 места в парламента. Това позволи на нейния лидер Виктор Орбан да остане министър-председател на Унгария за още четири години.