Унгария разглежда желанието на Украйна да предотврати изграждането на нови блокове на АЕЦ "Пакш" като "неприемлива и шокираща" атака срещу нейния суверенитет и енергийна сигурност, е написал в Twitter Тамаш Менцер, държавен секретар по въпросите на двустранното сътрудничество в унгарското Министерство на външните работи, цитира РИА Новости.

По-рано премиерът на Украйна Денис Шмигал призова Европейската комисия да откаже да одобри изменения в договорите на Руската федерация и Унгария за изграждането и финансирането на нови блокове на атомната електроцентрала "Пакш"в Унгария.

"Пакш-2" е основното условие за поддържане на енергийната сигурност на страната и програмата за намаляване на разходите за комунални услуги. Енергийните доставки са национална компетентност, тоест въпрос на суверенитет. Всеки, който атакува нашата енергийна сигурност, атакува нашия суверенитет“, е написал Менцер.

Държавният секретар е нарекъл "странно и неприемливо", че Украйна, искайки да стане член на НАТО и ЕС, атакува енергийната сигурност на страна членка на НАТО и ЕС.

"Неприемливо и шокиращо е, че Украйна атакува енергийната сигурност на Унгария, иска да застраши енергийните доставки на унгарския народ, докато Унгария извършва най-голямата хуманитарна акция в своята история, ние помагаме на Украйна с всички възможни хуманитарни средства, вече приюти повече от милион души“, е отбелязал Менцер.

Според него премиерът на Украйна, опитвайки се да попречи на изграждането на атомната електроцентрала, "избира особен вид благодарност, защото това би унищожило енергийната сигурност на Унгария". "Няма да позволим това на никого. Ще защитим енергийната сигурност на Унгария от всякакви атаки и натиск!" е заключил държавният секретар.

Петер Сиярто на среща с ръководителя на руската държавна корпорация "Росатом" Алексей Лихачов е заявил, че унгарският министър на финансите е подписал изменения в споразумението за изграждане на АЕЦ "Пакш-2", одобрени от Европейския съюз. Комисията и руският финансов министър се очаква да подпишат следващата седмица.

Сиярто е заявил през май, че Европейската комисия е одобрила промени в договорите между Русия и Унгария за изграждането и финансирането на нови блокове на АЕЦ "Пакш“, които ще ускорят процеса на завършване на инвестициите в проекта и пускането на новите блокове в експлоатация в началото на 2030-те. В същото време представителят на ЕК е заявил пред РИА Новости, че Европейската комисия в своя отговор на унгарските власти относно съгласуването на промени в договорите за изграждане и финансиране на проекта за АЕЦ Пакш-2 е посочила, че е важно да се спазва политиката на санкции на ЕС срещу Русия по време на изпълнението на проекта и също така е посочил, че проектът не допринася за целта на ЕС за намаляване на енергийната зависимост от Русия.

В края на 2014 г. Русия и Унгария са подписали документи за изграждането в АЕЦ "Пакш“ на нови енергоблокове № 5 и № 6 с реакторни установки по напредналия руски проект ВВЕР-1200. Беше съобщено, че Русия ще даде на Унгария държавен заем до 10 милиарда евро (19.60 милиарда лева) за проекта "Пакш-2", а общата стойност на работата ще бъде 12,5 милиарда евро. Очаква се строителството на АЕЦ "Пакш-2“ да започне през есента на 2023 г., като за това вече е получен съответният лиценз за строителство.

Единствената атомна електроцентрала в Унгария, "Пакш", се намира на 100 километра от Будапеща и на пет от град Пакш. Атомната електроцентрала "Пакш" сега генерира почти половината от цялата електроенергия в Унгария и с планираното пускане в експлоатация на два нови блока "Пакш" се очаква този дял да се удвои. За Унгария ядрената енергетика е начин да гарантира своята енергийна сигурност, подчертава нееднократно ръководството на страната.