Унгария може да блокира присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство в четвъртък, пише Financial Times.

Зад това решение, според информацията на изданието, стоят спрените европейски средства за Будапеща. А именно, Брюксел отказа да изплати на Унгария 5,8 милиарда евро за възстановяване от пандемията и засега спря плащанията от бюджета на ЕС. В отговор Будапеща използва най-силното оръжие, с което разполага - вето върху всяко решение на ЕС, което изисква единодушието на всички 27 страни членки.

В сряда на срещите на посланиците на ЕС, след като във вторник вече наложи вето на пакета от помощи за Украйна на стойност 18 милиарда евро, Унгария се обяви против новия пакет от санкции срещу Русия и предложението за удвояване на фонда на ЕС за доставка на оръжия за Украйна и други страни.

"Те създават проблеми, където могат", каза високопоставен служител на ЕС за вчерашните срещи. "Става доста предвидимо“, добавя той.

Някои дипломати, пише FT, вече са изразили безпокойството си, че Унгария ще вземе за "заложници" на всички предстоящи решения на ЕС, които изискват единодушие, а не само на 18-те милиарда евро за Украйна и споразумението на ОИСР за корпоративния данък върху доходите, което Будапеща блокира през юни.

"Трябва да очакваме радикални ходове, трябва да сме готови“, заяви високопоставен дипломат от ЕС.