Нови санкции срещу Русия не са необходими, защото те "причиняват повече вреда на Европа, отколкото на Русия", е заявил унгарският външен министър Петер Сиярто в интервю за руската държавна медия ТАСС, цитирано от CNN.

Сиярто смята, че говори от "прагматична гледна точка", като добавя, че "нови пакети от санкции не са необходими".

Външният министър е заявил, че доставките на украинско зърно за страните от Централна Европа ще унищожат техния селскостопански сектор.

"Ако украинското зърно започне да се разпространява в страните от Централна Европа, това определено ще унищожи селскостопанските пазари на Централна Европа. Да не говорим за нашите фермери, които очевидно трябва да защитим", е продължил Сиярто.

Полша и Словакия също наложиха ограничения върху износа на украинско зърно, позовавайки се на същите причини, след като Европейският съюз реши да не удължава забраната си за внос в тези и в други държави от ЕС, като Румъния и България.

По думите на Сиярто Унгария е готова да осигури свободен транзит на украинско зърно през своята територия. Той също така е отбелязал, че първоначално споразумението за коридорите на солидарност е предполагало разрешение за транзит само на украински селскостопански продукти.

"Както разбирам, те (Украйна) биха предпочели да разпределят зърното в Централна Европа, но първоначалното споразумение за коридорите на солидарност не се отнасяше до това", е заявил той, като е добавил, че споразумението е предполагало "разрешение за транзит, а не за двустранна търговия".