Генерал-майор Кирил Буданов, началник на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна, след ракетна атака на 29 май заяви, че "поредният опит на Русия да сплаши украинците се е провалил, всички продължават да работят и отговорът няма да закъснее“, предава "Украинская правда“ като се позовава на съобщение на украинското ГРУ.

"Поредният опит за терористични действия от страна на Руската федерация отново се провали“, заяви Буданов. "Всички онези, които в Руската федерация все още вярваха, вярват или може би мечтаят, че могат да сплашат Украйна, искам да ви разстроя - това не е така: всеки беше и е на работата си и продължава да си върши работата.

Всички, които се опитаха да ни сплашат, мечтаейки, че това ще доведе до някакъв ефект - много скоро ще съжалявате. Нашият отговор няма да закъснее. Скоро всички ще видят“.

Този призив на началника на Главното разузнавателно управление беше огласен след опита на Русия да атакува Украйна с ракети следобед на 29 май 2023 г.

Според главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна сутринта на 29 май Киев и Киевска област са били атакувани от 11 балистични и крилати ракети, всички те са били свалени. Фрагменти от ракети обаче са паднали в няколко квартала на столицата.

В квартал Подолски на Киев един човек е ранен, избухнал е пожар на покрива на 2-етажна сграда. В Оболонския район, фрагмент от ракета падна на пътното платно.

Също в понеделник Руската федерация нанесе удари по Харковска и Днепропетровска области, а предната вечер и по военен обект в Хмелницка област, а също така се опита да атакува Киев с дронове и ракети, но тогава ПВО на Украйна съобщи за свалени 52 от 54 ракети.