В интервю за местната редакция на ВВС началникът на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов призна, че в средата на май - началото на юни Украйна ще се сблъска с трудна ситуация, но обеща, че "няма да има Армагедон“.

"В близко бъдеще ни очаква доста трудна ситуация, трябва да се разбере, че Армагедон няма да има, но ще се сблъскаме с проблеми от средата на май“, обясни той.

Буданов уточни, че неговата прогноза се отнася за Украйна като цяло, а не само за ситуацията на фронта. Според него "руснаците ще използват интегриран подход“.

"Те (руснаците – бел.ред.) няма да говорят за това дълго време, но идва труден период – средата на май, началото на юни“.

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) предупреди по-рано, че руските войски вероятно ще засилят текущите настъпателни операции и удари с ракети и дронове през следващите седмици, за да се възползват от "прозореца на възможности“ преди пристигането на американската военна помощ.